„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Mănăstirea Varatic şi-a serbat al doilea hram
Ieri, 16 august 2015, Mănăstirea Varatic din judeţul Neamţ şi-a serbat al doilea hram, Sfântul Cuvios Iosif de la Varatic, ocazie cu care numeroşii credincioşi au avut bucuria duhovnicească de a participa la slujba Sfintei Liturghii arhiereşti.
Sute de credincioşi din judeţele Moldovei şi nu numai au participat la sărbătoarea Sfântului Cuvios Iosif de la Varatic la Mănăstirea Varatic. Programul liturgic al sărbătoririi celui de-al doilea hram a început sâmbătă seară cu slujba Privegherii, oficiată de pr. arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor.
Sărbătoarea de la Varatic a continuat ieri-dimineaţă cu procesiunea de scoatere în curtea Mănăstirii a raclei cu moaştele Sf. Cuvios Iosif de la Varatic, la care cei prezenţi s-au putut închina pe parcursul întregii zile. Sfânta Liturghie din ziua de 16 august a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, IPS Teofan a ţinut să precizeze că „dintre cei care au împlinit acest statut de pecete a apostoliei şi au făcut parte şi fac parte dintre cei care răspund celor care l-au acuzat pe Sf. Apostol Pavel sau acuză creştinătatea din vremea dumnezeiescului apostol până astăzi se numără sfinţii lui Dumnezeu - cei dintre creştini adevăraţi -, iar în cazul nostru cei pe care-i prăznuim astăzi: Sfinţii Brâncoveni şi Sfântul Iosif de la Varatic. Ziua de astăzi este rânduită pentru a-i cinsti. Pentru că într-o zi de 16 august 1828, Sfântul Iosif de la Varatic a plecat în Împărăţia cerurilor şi într-o zi de 15 august, la începutul veacului XVIII, Sfinţii Brâncoveni şi-au dat viaţa pentru credinţa lor ortodoxă, pentru mărturisirea dreptei credinţe şi rânduit-a Biserica astăzi să fie cinstiţi cu toţii. (…) Să-i cinstim pe sfinţii Bisericii prin a încerca să le sesizăm adâncimile vieţii, să le percepem luminile din viaţa lor şi, mai presus de toate, dacă au lăsat scrieri pentru noi, să ne adâncim întru acestea“.
Sâmbătă, 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Varatic şi-a sărbătorit hramul principal, anul acesta marcându-se 230 de ani de existenţă a mănăstirii cu cea mai mare obşte de maici din ţară.