„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
„Mândria este izvor de suferință, iar smerenia este leac în suferința pe care o avem în viață”
În Duminica a 33‑a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Capela „Sfânta Treime” a Secției Pașcanu de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași. Angajați ai spitalului, pacienți internați în secție, dar și credincioși din oraș au participat la slujbă. În cadrul slujbei arhierești, au fost citite rugăciuni pentru cei bolnavi.
Suferința bolnavilor internați la Secția Pașcanu a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iași a fost alinată ieri timp de câteva ore prin prezența la Capela „Sfânta Treime din cadrul unității medicale a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, care a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi. Slujba a debutat cu citirea rugăciunii arhierești de dezlegare.
Angajați ai spitalului, pacienți internați în secție, dar și credincioși din oraș au participat la slujbă. În cadrul Liturghiei arhierești au fost citite rugăciuni pentru cei bolnavi.
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat faptul că rugăciunea și credința în Dumnezeu îl fac pe om să treacă mult mai ușor peste orice suferință: „Câtă suferință este în viață și în viața unora! Cu toată această suferință însă, dacă omul are credință, dacă are rugăciunea în viața lui, Dumnezeu îi oferă anumite instrumente și arme prin care poate să ducă crucea suferinței lui, ajungând chiar să‑I mulțumească lui Dumnezeu pentru toate. De aceea, să‑L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască și nouă putere, în primul rând de răbdare, ca atunci când trecem prin clipe grele, să nu ridicăm pumnul în sus la Dumnezeu, cerându‑I socoteală și întrebându‑L de ce ne‑a lăsat într‑o asemenea ispită! Să ne adunăm acele rezerve ale nădejdii, după cum spunea părintele Dumitru Stăniloae, ca să avem putere atunci când vor veni zilele cele grele. Să‑L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască multă smerenie ca vameșului din Evanghelia de astăzi, despre care Domnul Hristos spune că s‑a întors la casa sa îndreptat, mai sănătos în sufletul și trupul său. Să nu uităm un lucru: mândria este izvor de suferință, iar smerenia este leac în suferința pe care o avem în viață. La final, vă pun la inimă un îndemn pe care l‑am auzit la vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist: Să încercăm să ne îngrijim de sănătatea noastră atunci când o avem, printr‑o viață mai cumpătată, printr‑o masă mai curată, prin vizite la medic și atunci când nu suntem bolnavi, prin evitarea lucrurilor chimicale din viața noastră, prin menținerea păcii sufletești”.
În cadrul slujbei arhierești, tânărul diacon Ionuț Alexandru Iriciuc a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei „Sfântul Nicolae” - Negrești, Protopopiatul Săveni.
La final, preotul de caritate de la Secția Pașcanu, părintele Vasile Nechita, a mulțumit ierarhului pentru împreuna‑ rugăciune și împreuna‑slujire, subliniind cât de mult înseamnă atât pentru bolnavi, cât și pentru cadrele medicale un asemenea moment de înălțare sufletească. De asemenea, managerul unității medicale, dr. Cristina Grigorescu, a apreciat vizita Mitropolitului Moldovei și Bucovinei la Secția Pașcanu: „Este o onoare să ne aflăm astăzi alături de cel mai înalt prelat din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Înaltpreasfințitul a venit astăzi la un spital unde sunt tratate categoriile sociale pe care nimeni nu le vrea; leprozeriile și sanatoriile de tuberculoză întotdeauna au fost urâte de ceilalți, uitate și izolate. Pentru noi înseamnă mult că Părintele Mitropolit a ales să coboare în sufletele noastre harul cel ceresc, preferând, după cum spune o zicală din popor, să viziteze opinca țării, și nu vlădica”.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a împărțit bolnavilor aflați în spital iconițe și i‑a binecuvântat.