„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Manifestare omagială dedicată Episcopului Iacov Antonovici
Şcoala Gimnazială „Iacov Antonovici“ din Bârlad a găzduit sâmbătă, 19 noiembrie 2016, un eveniment comemorativ. Acesta a fost dedicat Episcopului Iacov Antonovici, de la a cărui naştere s-au împlinit 160 de ani.
Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, a sfinţit sâmbătă, 19 noiembrie 2016, bustul vrednicului de pomenire Episcop Iacov Antonovici. Ceremonia s-a desfăşurat la Şcoala Gimnazială „Iacov Antonovici“, fosta Şcoală Numărul 8 din Bârlad, şi a fost organizată de prof. Georgel Bradu, directorul instituţiei, şi de Academia Bârlădeană. Aceasta s-a intitulat „Episcopul Iacov Antonovici (18 noiembrie 1856 - 31 decembrie 1931)“. „În cadrul evenimentului omagial, a avut loc, în grădina din faţa şcolii, ceremonia dezvelirii bustului marelui episcop, creaţie a profesorului Dorinel Filiche. Ceremonia a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Corneliu, înconjurat de un sobor de preoţi“, a relatat pr. Cosmin Gubernat, consilier cultural al Episcopiei Huşilor. După rugăciunea de binecuvântare şi dezvelirea bustului marelui ierarh, prof. Georgel Bradu a mulţumit celor ce s-au implicat în organizarea acestor manifestări. Preasfinţitul Părinte Corneliu a amintit că Episcopul Iacov Antonovici a fost numit de Nicolae Iorga „singurul urmaş vrednic, care merge pe urmele Episcopului Melchisedec Ştefănescu“, de a cărei activitate se leagă unirea Principatelor Române, întemeierea şi organizarea învăţământului nostru. „Pe piatra de mormânt a Episcopului Iacov Antonovici au fost scrise aceste cuvinte mari ale lui Iorga. Iacov Antonovici şi-a dat seama că acest popor are nevoie de educaţie, de cunoaşterea trecutului său, astfel că l-a pregătit prin şcoală, pentru a fi un popor demn, care să înfrunte greutăţile istoriei secolului trecut. El s-a ocupat în mod deosebit să descopere din arhiva trecutului istoria locurilor în care s-a născut“, a remarcat Episcopul Huşilor, care a mai adăugat că numele Episcopului Iacov este legat de activitatea învăţământului bârlădean, fiind un „etalon al culturii, al spiritualităţii, al trecutului şi al prezentului nostru“. A urmat lansarea volumului „Iacov Antonovici - viaţa şi opera“, semnat de profesorul Costel Pascaru, moderatori fiind prof. dr. Elena Monu, preşedinta Academiei Bârlădene, şi prof. Georgel Bradu.