„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Manifestări culturale şi religioase în Parohia Baia
Împlinirea a 550 de ani de când Sfântul Voievod Ştefan cel Mare a câştigat la Baia, judeţul Suceava, lupta împotriva oştii cotropitoare a lui Matei Corvin a fost marcată sâmbătă, 9 decembrie 2017, printr-o serie de manifestări.
IPS Părinte Pimen a oficiat slujba Vecerniei şi Trisaghionul pentru cei adormiţi.
Parohia Baia, Protopopiatul Fălticeni, judeţul Suceava, a comemorat sâmbătă, 9 decembrie 2017, 550 de ani de la victoria Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt împotriva oştii cotropitoare a lui Matei Corvin. Sărbătoarea a fost marcată la Biserica Albă, închinată Sfântului Gheorghe, ctitorie ştefaniană, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, a oaspeţilor din Târgu Neamţ şi a numeroşi credincioşi. IPS Părinte Pimen a oficiat cu acest prilej slujba Vecerniei unită cu Litia, precum şi un Trisaghion pentru cei peste 10.000 de oşteni căzuţi în lupta din 14-15 decembrie1467 la Baia. Cu acest prilej, s-a dat citire pomelnicului cu numele celor ce s-au jertfit pentru patrie, rămas din timpul Sfântului Ştefan cel Mare. A urmat o paradă a costumelor de epocă cu tehnică de luptă organizată de Şcoala de Jandarmi Fălticeni. De asemenea, s-a defilat cu făclii aprinse pe străzile localităţii. Străjerii Cetăţii Neamţ, coordonaţi de părintele Gheorghe Marian Filip, misionar protopopesc al Protopopiatului Târgu Neamţ, au susţinut un spectacol-povestire care a recreat aspecte din lupta moldovenilor.
Slujire arhierească în Parohia Breaza I
Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a oficiat duminică, 10 decembrie 2017, Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Parohia Breaza I, Protopopiatul Câmpulung, judeţul Suceava. Ierarhul a fost întâmpinat în faţa locaşului de închinare, aşa cum este tradiţia în Bucovina, cu flori, pâine şi sare. La slujbă au participat numeroşi credincioşi îmbrăcaţi în costume naţionale. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei“ din Suceava. La final, s-a oficiat Parastasul pentru Majestatea Sa Regele Mihai I al României, pentru ctitorii locaşului de închinăciune şi pentru toţi cei ce au plecat la Domnul. Biserica Parohiei Breaza I a început să se ridice în anul 1914, lucrările derulându-se cu dificultate din cauza izbucnirii Primului Război Mondial. A fost târnosită în anul 1926. În prezent se efectuează lucrările de pictură la interior, începute în urmă cu doi ani.