„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Manifestări religioase în Duminica Ortodoxiei
Credincioşii din mai multe parohii ale Eparhiei Romanului şi Bacăului au cinstit duminică, 17 martie 2019, în mod deosebit icoana ortodoxă. Tot duminică, PS Părinte Ignatie a slujit în Biserica Domnească din Bârlad.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a săvârşit duminică, 17 martie 2019, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Cu acest prilej, arhidiaconul Grigoraş Alexandru a fost hirotonit preot pe seama catedralei romaşcane. Răspunsurile liturgice au fost oferite alternativ de către Grupul psaltic „Byzantion” din Iaşi şi de către Grupul psaltic „Filomelos” din Oneşti. Peste o mie de pelerini au participat duminică la o procesiune cu sfintele icoane şi cu sfintele moaşte la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Manifestarea a fost prilejuită de Duminica Ortodoxiei şi a debutat cu slujba Vecerniei săvârşită de IPS Ioachim. La final, părintele Dragoş Munteanu, protopop de Roman, a adresat celor prezenţi un scurt cuvânt despre cinstirea sfintelor icoane. A urmat procesiunea cu sfintele icoane şi cu sfintele moaşte, iar apoi, ierarhul locului a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre importanţa cinstirii icoanelor. La final, elevii de la şcolile generale din municipiul Roman, însoţiţi de părinţi şi de cadre didactice, au expus pe panouri special amenajate icoane realizate de ei în cadrul proiectului „Icoana, fereastră către cer”, ajuns anul acesta la cea de-a patra ediţie. Acest proiect este rodul unui parteneriat încheiat între Protopopiatul Roman şi unităţile şcolare romaşcane. În Duminica Ortodoxiei, a avut loc a patra ediţie a procesiunii cu icoane în Parohia Valea Şoşii, Protopopiatul Moineşti, judeţul Bacău. Cu acest prilej, a fost sfinţită o nouă troiţă, realizată de enoriaşii parohiei. Evenimentul a adus emoţie sfântă şi bucurie în sufletele celor prezenţi, după cum a relatat preotul paroh Ovidiu Hereş. Preoţii şi credincioşii de pe Valea Trotuşului s-au adunat în rugăciune la Biserica Precista din Târgu Ocna. Aici, sub protia părintelui Ioan Bârgăoanu, protopop de Oneşti, a fost săvârşită prima parte a Acatistului Bunei Vestiri, urmat de o procesiune cu sfintele icoane. Ultima oprire a fost la Biserica Răducanu, unde, sub omoforul Maicii Domnului, a fost săvârşită a doua parte a Acatistului Bunei Vestiri, urmat de rugăciuni de mulţumire adresate lui Dumnezeu.
Slujire arhierească la Bârlad
În Duminica Ortodoxiei, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Bârlad, cunoscută sub numele de „Biserica Domnească”. După citirea pericopei evanghelice, Ierarhul Huşilor a vorbit despre semnul identităţii noastre ortodoxe: „Icoana este expresia cea mai fidelă a tot ceea ce implică modul nostru de trăire ortodox, adică drept, adevărat şi autentic. Aceasta înseamnă Ortodoxie: dreaptă slăvire a lui Dumnezeu, autenticitate. Biserica a rânduit să fie identificată Ortodoxia cu icoana, pentru că ea înseamnă faţa lui Dumnezeu pentru noi, oamenii. Prin întruparea Fiului lui Dumnezeu, prin arătarea feţei Lui, ne permanentizăm starea de icoane ale lui Dumnezeu. În cadrul slujbei, părintele Vasile Lăiu, protopop de Bârlad, a citit Scrisoarea pastorală la Duminica Ortodoxiei a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a îndemnat insistent pe preoţii slujitori (părintele Teofil Ştefănică şi părintele Daniel Agapi) şi pe credincioşii prezenţi să se implice neîntârziat în restaurarea Bisericii Domneşti. Locaşul nu mai poate suferi nicio amânare pentru a redeveni ceea ce a fost dintru început. De asemenea, Episcopul Huşilor a scos în evidenţă disponibilitatea conducerii Primăriei Bârlad şi a Consiliului Local Bârlad de a sprijini această lucrare de restaurare.