„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Manifestări religioase închinate Sfântului Gheorghe, în Moldova
În calendarul Bisericii noastre este serbat astăzi, 23 aprilie 2016, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă. La Botoşani sărbătoarea coincide cu Zilele Oraşului, iar la Bacău este organizat un pelerinaj cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni.
Credincioşii sunt aşteptaţi astăzi, 23 aprilie 2016, la Botoşani pentru a-l cinsti pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe la biserica ce îi poartă numele. Sfânta Liturghie va fi săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Cu acest prilej, pelerinii vor avea posibilitatea să se închine la racla ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, adusă de la Biserica „Sfântul Spiridon“ din Botoşani. Biserica „Sfântul Gheorghe“, vechea Catedrală Mitropolitană din Iaşi, îşi serbează astăzi hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Biserica „Sfântul Gheorghe“ a fost zidită între 1761-1769, fiind ctitoria mitropolitului de atunci al Moldovei, Gavriil Calimachi. După sfinţire, sfântul locaş a devenit „Mitropolia cea Nouă“ şi, timp de mai bine de un secol, a fost catedrală mitropolitană, aici fiind întronizaţi ierarhii Moldovei şi desfăşurându-se, până la sfinţirea noii Catedrale mitropolitane (23 aprilie 1887, de sărbătoarea Sfântului Gheorghe), marile ceremonii bisericeşti. Zi de hram va fi azi şi la Biserica „Sfântul Gheorghe“ din Bacău, unde joi, 21 aprilie 2016, a fost adusă în pelerinaj icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni. Tot joi, IPS Părinte Ioachim a oficiat Taina Sfântului Maslu şi slujba Acatistului Maicii Domnului. Ieri-dimineaţă, s-au slujit Utrenia, Ceasurile şi Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite. De la ora 15:00, arhimandritul Serafim Huzdup, slujitor şi duhovnic al Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Roman, a susţinut conferinţa duhovnicească „Misiunea tinerilor în Biserică“. La orele serii a fost săvârşită slujba Pavecerniţei, după care programul liturgic a continuat cu sujba Acatistului Maicii Domnului. Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Giurgeni va rămâne spre închinare până astăzi, 23 aprilie, la ora 15:00.