„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Marea Unire serbată în Eparhia Romanului şi Bacăului
În Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri au debutat la Catedrala din Roman cu pomenirea numelor corifeilor actului istoric de la 1 Decembrie 1918, în cadrul Sfintei Liturghii. În toate cele şase protopopiate ale eparhiei au fost săvârşite, începând cu ora 12:00, slujbe de Te Deum.
Sâmbătă, 1 decembrie 2018, începând cu ora 12:00, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire a românilor într-un singur stat independent şi suveran, în faţa statuii întemeietorului cetăţii Romanului, câteva mii de romaşcani au ales să serbeze Centenarul cu gândul la faptele măreţe ale înaintaşilor, scrise cu litere de aur în cartea de istorie a neamului. La eveniment au participat oficialităţi centrale şi locale, soldaţi, tineri şi vârstnici într-o zi a bucuriei şi recunoştinţei.
Activităţile dedicate Zilei Naţionale a României au debutat cu intonarea Imnului de stat de către un grup de tineri, reprezentanţi ai tuturor etniilor din Roman, apoi a urmat oficierea slujbei de Te Deum de către un sobor de preoţi din Protopopiatul Roman, sub protia părintelui arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim la acest eveniment. După oficierea slujbei de Te Deum a fost rostit mesajul IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, urmat de alocuţiunile oficialităţilor judeţene şi locale. Totodată a fost transmis şi mesajul invitaţilor din oraşul basarabean Ştefan Vodă, înfrăţit cu municipiul Roman din anul 2013, prin care s-a subliniat importanţa acestei zile pentru românii de pretutindeni.
„La împlinirea a o sută de ani de la prima conflagraţie mondială şi de la realizarea Marii Uniri, avem datoria nu doar de a comemora faptele nemuritoare ale străbunilor noştri, ci şi de a lupta pentru păstrarea patrimoniului material şi spiritual lăsat moştenire de ei, de a le arăta că faptele noastre de astăzi sunt întruchiparea idealurilor pentru care ei s-au jertfit”, a transmis Înaltpreasfinţia Sa în mesajul său.