„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Marş pentru susţinerea familiei tradiţionale
Asociaţia Familia Tradiţională şi Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iaşilor au dorit şi au reuşit să ofere o „Săptămână a familiei", o săptămână de conştientizare, de informare şi de consiliere. Punctul culminant, ziua de ieri, 7 iunie 2015, a fost aşteptat cu emoţie şi nerăbdare. Tineri, părinţi, copii, bunici, preoţi şi mireni, oameni cu stare financiară bună şi oameni simpli, cu familii deja întemeiate sau visând la o familie, cu toţii au demonstrat că familia există şi că este vie. Ei s-au întâlnit în Parcul Copou, în jurul orei 17:00, iar la ora 17:30 au pornit în „Marşul pentru familie", pe traseul Universitate - Fundaţie - Piaţa Unirii - Primărie - pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Într-o perioadă în care se doreşte zdruncinarea ideii de familie şi a echilibrului în care copiii ar trebui să crească - alături de o mamă şi de un tatã -, peste 3.500 de participanţi s-au întâlnit ieri, 7 iunie 2015, într-un Marş al familiei. Moderni, toleranţi, fericiţi, fără a dori să discrimineze pe cineva pentru viaţa sa personală, aceştia s-au alăturat marşului, pentru a susţine familia şi societatea tradiţională, în ansamblul lor.
„Copilul este un dar pentru lume!", „Mami, tati, am nevoie şi de voi, nu doar de lucruri!", „Sentimentele copilului sunt cărămizi pentru a-şi construi viaţa", „Dragostea adevărată a părinţilor va face copilul un om mare", „Mami, tati, îmi daţi o îmbrăţişare?" - acestea au fost doar o parte dintre mesajele scrise pe pancartele participanţilor la eveniment. „Ediţia din acest an a avut ca temă «Nevoile fundamentale ale copilului», dorind să sublinieze importanţa implicării active atât a mamei, cât şi a tatălui, în procesul de educare a copiilor. În acelaşi timp, am dorit să atragem atenţia asupra efectelor negative pe care copilul şi societatea le resimt în cazul abandonului definitiv, în cazul abandonului temporar - prin plecarea părinţilor în străinătate -, sau în cazul abandonului în familie, când părinţii uită de copil, nici nu mai ştiu cum să comunice cu el", a spus Dragoş Bălinişteanu, referent în cadrul Departamentului Pro Vita.
Marşul pentru familie a reprezentat cununa Săptămânii pentru familie, săptămână plină de activităţi, printre care şapte ateliere şi o dezbatere publică, dar şi concursuri de fotografie şi momente artistice. Organizatorii, Asociaţia Familia Tradiţională, în colaborare cu Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iaşilor, au dorit şi au reuşit să ofere, astfel, o săptămână de conştientizare, de informare şi de consiliere. Punctul culminant, ziua de ieri, 7 iunie 2015, a fost aşteptat cu emoţie şi nerăbdare.
Tineri, părinţi, copii, bunici, preoţi şi mireni, oameni cu stare financiară bună şi oameni simpli, cu familii deja întemeiate sau visând la o familie, cu toţii au demonstrat că familia există şi că este vie. Ei s-au întâlnit în Parcul Copou, în jurul orei 17:00, iar la ora 17:30 au pornit pe traseul Universitate - Fundaţie - Piaţa Unirii - Primărie - capătul pietonalului Ştefan cel Mare şi Sfânt. „Ne-am dorit ca acest marş să fie o încununare a activităţii noastre din întreaga săptămână şi să atragem atenţia părinţilor de faptul că, într-adevăr, copiii reprezintă pentru noi inima familiei şi e nevoie să le acordăm atenţia şi importanţa necesară, să-i stimulăm, să-i iubim, să-i preţuim, să-i ascultăm, să ne implicăm mai mult în educaţia lor", a declarat Eugen Gazzi, director executiv al Asociaţiei Familia Tradiţională.
Şi-au dorit şi au reuşit, având în vedere mulţumirea care se citea pe chipurile participanţilor la marş. „În sfârşit, ne manifestăm ca societate civilă. Ca o familie mare în care, în ciuda problemelor şi a discuţiilor cu care ne mai confruntăm, am reuşit să găsim un numitor comun. Fără familie, formată din mamă, tată şi copii, societatea românească nu poate avea sorţi de izbândă. Dacă renunţăm la familie, vom pierde toate valorile morale ale societăţii, fără să mai aducem, măcar, în discuţie, valorile morale ale creştinismului", a spus George Fodor, unul dintre susţinătorii evenimentului. La fel de încântaţi au fost şi copiii, care au format, în timpul marşului, minigrădiniţe şi un nou prilej de a se juca şi de a lega prietenii. „Am venit să-mi sărbătoresc familia!", ne-a mărturisit cu bucurie Ioana, o fetiţă de aproape patru anişori.
Ajunşi în zona Catedralei Mitropolitane şi, apoi, la capătul pietonalului Ştefan cel Mare, manifestanţii au rostit împreună rugăciunea Tatăl nostru, apoi au ascultat cuvântările finale şi au asistat la un moment artistic susţinut de Juniorii Operei Iaşi şi de tineri de la Palatul Copiilor din Iaşi. Marşul pentru familie a marcat, astfel, cea de-a doua ediţie şi a reamintit că mariajul dintre un bărbat şi o femeie şi filiaţia tată-mamă-copil constituie baza şi viitorul societăţii moderne.