„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
„Martiriu şi Memorie din România comunistă“
În perioada 3-6 mai 2017, la Iaşi va avea loc cea de-a V-a ediţie a Simpozionului Internaţional „Dumitru Stăniloae“, cu tema „Martiriu şi Memorie din România comunistă“. Evenimentul va reuni experţi şi specialişti în domeniul istoriei şi teologiei, profesori renumiţi din România şi din străinătate, reprezentanţi ai Bisericii, teologi, istorici, sociologi şi alţi actori instituţionali, preocupaţi în mod direct de experienţa Bisericii în perioada comunistă.
Pe fondul dezbaterilor privind cercetarea trecutului recent al României şi a cunoaşterii biografiilor celor care au mărturisit credinţa creştină în perioada prigoanei comuniste, dar şi al Anului 2017 dedicat Patriarhului Justinian Marina şi al apărătorilor Ortodoxiei din perioada comunistă, Sectorul învăţământ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), va organiza un Simpozion Internaţional la Iaşi cu tema „Martiriu şi Memorie din România comunistă“. Evenimentul se va desfăşura în perioada 3-6 mai.
„Simpozionul «Dumitru Stăniloae», aflat la a cincea ediţie, se desfăşoară cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan şi cu implicarea masivă a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Simpozionul de anul acesta îşi doreşte să reunească sub cupola instituţională a Mitropoliei şi a Universităţii «Cuza» cercetători de prestigiu, oameni de cultură, specialişti, practicieni dedicaţi recuperării memoriei Bisericii din timpul comunismului. Nevoia este urgentă mai ales că în discursul public anumiţi vectori de imagine au acreditat ideea potrivit căreia Biserica a coabitat cu puterea comunistă într-un mod care a discreditat la modul absolut imaginea Bisericii. Dincolo de ciudăţenia acestui mesaj care vede în Biserică o instituţie la fel de opresoare ca regimul comunist însuşi, lucrurile sunt mult mai nuanţate, dacă nu diferite de-a dreptul. Patriarhia Română a rânduit ca anul 2017 să fie dedicat recuperării acestei memorii mărturisitoare a Bisericii tocmai pentru ca acel tip de mesaj menţionat anterior să fie nuanţat şi aşezat la locul lui. De aici cred că poate deriva şi interesul pe care această temă l-a stârnit în societatea românească mai ales că discursul totalitar şi populist care cuprinde Europa recentă îşi doreşte realizarea unui tablou al istoriei recente în culori de un negru sau alb absolut fără exerciţiul absolut necesar al nuanţărilor, retuşurilor şi perspectivelor diferite. Aşadar, ediţia 2017 a Simpozionului «Stăniloae» îşi doreşte să recupereze această memorie complexă a Bisericii mărturisitoare sub regimul comunist şi, pe lângă anumite chei de interpretare hermeneutică a acestei experienţe, să ofere şi mecanismele necesare unei perpetuări, transmiteri a datelor ei către generaţiile viitoare. Este frustrant să vorbeşti astăzi unor tineri care nu au nici o experienţă sub regimul comunist despre ce a însemnat cu adevărat lucrul acesta. Ei sunt de fapt cei mai susceptibili de a cădea în capacana informaţiilor false tocmai pentru că le lipseşte această experienţă. De aici cred şi frustrarea pe care o resimt ei înşişi în raport cu cei mai vârstnici care măcar au avantajul experienţei. Pentru ei, un discurs care doreşte religia în afara şcolii de pildă nu sună chiar ca ceva nou, ei având mecanismele necesare respingerii unei asemenea idei tocmai pentru că sună a marxism-leninism experimentat cu năduf în anii de dinainte de 1989“, ne-a declarat părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor.
De asemenea, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, a precizat care vor fi participanţii evenimentului ştiinţific: „Dorim ca acest simpozion să aibă participanţi şi mai ales lucrări care să provoace dezbateri dinamice, astfel încât să aducem o contribuţie importantă tematicii propuse. În acest sens, au avut loc până acum mai multe întâlniri ale membrilor care se ocupă de organizarea simpozionului, ale membrilor care constituie comitetul ştiinţific. Concret, pe data de 10 februarie 2017 a avut loc în sala «Baptisteriu» a Muzeului Mitropolitan din Iaşi o primă întâlnire-dezbatere în vederea pregătirii simpozionului, care i-a avut ca invitaţi pe Radu Preda, preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi conferenţiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, pe istoricul George Enache, conferenţiar la Facultatea de Istorie, Universitatea «Dunărea de Jos» din Galaţi, şi pe istoricul Adrian Nicolae Petcu, cercetător la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Aceşti trei invitaţi vor participa şi la lucrările simpozionului din luna mai, alături de profesori şi specialişti renumiţi din România şi din străinătate: Maria Axinte - fondatoarea «Memorialului Închisoarea Piteşti», pr. Grigore Benea - coordonator «Memorialul Gherla», Răzvan Bucuroiu - jurnalist, realizator TV şi publicist creştin, Mirel Bănică - cercetător ştiinţific la Institutul de Istoria Religiilor, Academia Română, Teodor Baconschi - diplomat, scriitor şi teolog, Paul Brusanowski - profesor la Facultatea de Teologie «Andrei Şaguna» şi la Facultatea de Ştiinţe politice, relaţii internaţionale şi studii europene, Sibiu, Matei Cazacu - cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique din Franţa (CNRS), Constantin Cucoş - director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, Universitatea «Al. I. Cuza» din Iaşi, Eva Giosanu - muzeograf la Complexul Naţional Muzeal Moldova din Iaşi, Jürgen Henkel - pastor luteran, pr. Jan Nicolae - lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii «1 decembrie 1918» din Alba Iulia, Adrian Opre - profesor universitar la Facultatea de Psihologie a Universităţii «Babeş-Bolyai» din Cluj-Napoca, Cristina Liana Puşcaş - muzeograf la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, Emilian Iustinian Roman - lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă «Dumitru Stăniloae», Iaşi, pr. Mihail-Simion Săsăujan - profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă «Justinian Patriarhul» din Bucureşti, Virgiliu Ţârău - vicepreşedinte al Colegiului C.N.S.A.S., Laurenţiu Tănase - lector univ. dr. la Facultatea de Teologie «Justinian Patriarhul» din Bucureşti, Dragoş Ursu - cercetător-doctorand în Istorie, Marius Vasileanu - profesor, Alexandru Zub - membru al Academiei Române“.
A fost lansat site-ul www.simpozionstaniloae.ro
Cu ocazia organizării celei de-a V-a ediţii a Simpozionului Internaţional „Dumitru Stăniloae“, a fost lansat zilele trecute şi site-ul oficial al acestei manifestări ştiinţifice - www. simpozionstaniloae.ro - care cuprinde informaţii despre tema congresului, organizatori, participanţi, program, obiective etc.
Simpozionstaniloae.ro este o platformă multieveniment care va facilita atât prezentarea ediţiei 2017 a simpozionului organizat de Facultatea de Teologie din Iaşi, cât şi a celor viitoare, într-o manieră amplă, complexă. Astfel, prin intermediul mijloacelor multimedia şi social media oferite de web-ul actual, cei interesaţi se vor putea conecta la temele dezbătute în cadrul simpozionului, vor putea urmări pas cu pas desfăşurarea evenimentului, vor putea viziona intervenţiile participanţilor şi vor găsi documentele ştiinţifice prezentate. Simpozion staniloae.ro permite şi arhivarea într-o manieră prietenoasă a ediţiilor viitoare ale Simpozionului „Dumitru Stăniloae“, acestea rămânând disponibile în site pentru toţi cei interesaţi.
„Site-ul este o experienţă nouă de organizare în cadrul simpozionului, generată mai ales de nevoia de a avea într-un loc accesibil şi elegant conţinuturile simpozioanelor trecute precum şi al celui prezent. Nu în ultimul rând, site-ul este destinat şi transmiterii mai facile a acestor conţinuturi în spaţiul virtual, spaţiu predilect al schimburilor de idei în contemporaneitate. Îmi doresc de asemenea ca acest site să fie o interfaţă prietenoasă cu cei care îşi doresc să exploreze acest subiect, precum şi cu cei care îţi doresc să îşi dispute propriile presupoziţii legate de această perioadă atât de dificilă din istoria României în ansamblul ei“, a subliniat arhim. Hrisostom Rădăşanu.