„În vremea aceea, vorbind unii cu Iisus despre templu, că este împodobit cu pietre frumoase și cu podoabe, El a zis: Vor veni zile când, din cele ce vedeți, nu va rămâne piatră peste piatră care să nu se ris
Martiriul Sfântului Ioan Botezătorul, serbat în Moldova
Credincioşii din toată Moldova sunt aşteptaţi astăzi, 29 august 2018, la Sfânta Liturghie, care va fi oficiată în bisericile de parohie şi mănăstire. Mai multe biserici din cele patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei îşi serbează hramul.
Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi astăzi, 29 august 2018, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Secu din judeţul Neamţ. Credincioşii din mai multe zone ale ţării au venit încă de aseară spre această aşezare monahală, unde au participat la slujba Privegherii. În această dimineaţă, Sfânta Liturghie va fi precedată de Agheasma mică şi de Taina Sfântului Maslu. Cu acest prilej, moaştele Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, vor fi scoase în procesiune pentru a fi aşezate în baldachinul din incinta mănăstirii. În Iaşi va fi sărbătoare astăzi la Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Un sobor de preoţi a slujit aseară slujba Vecerniei unită cu Litia, iar astăzi se vor oficia Utrenia, Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, Sfânta Liturghie şi slujba de pomenire a ctitorilor. Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Iaşi a fost ridicată în timpul domniei lui Miron Barnovschi, fiind continuată de domnitorul Vasile Lupu.
În Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor va fi sărbătoare în Parohia Arbore şi în Parohia Reuseni din judeţul Suceava, unde se află câte o biserică ridicată de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt în cinstea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
În Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului îşi serbează astăzi hramul Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Parohia Valea Seacă, Protopopiatul Bacău, judeţul Bacău. Biserica Ortodoxă a rânduit ca în ziua sărbătorii Tăierii Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, la 29 august, să se ţină post, în orice zi a săptămânii ar cădea această sărbătoare, în amintirea celui mai aspru postitor şi zelos propovăduitor al pocăinţei.
În Episcopia Huşilor va fi astăzi hram la Biserica domnească „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Vaslui. Sfântul locaş datează din anul 1490, ca paraclis al curţii domneşti, fiind zidit în mai puţin de cinci luni (27 aprilie-20 septembrie). De-a lungul vremii, ctitoria ştefaniană a avut de suferit, mai ales în urma marelui cutremur din 1802, când turla de pe naos s-a crăpat, dărâmându-se complet în 1818. A fost refăcută în anul 1820 de Maria Cantacuzino, soţia marelui logofăt Costachi Ghica, proprietarul târgului Vaslui, în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Tot astăzi va fi hram la Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Huşi, judeţul Vaslui.