„Zis-a Domnul: Pentru ce Mă chemați: Doamne, Doamne, și nu faceți ce vă spun? Oricine vine la Mine și aude cuvintele Mele și le face, vă voi arăta cu cine se aseamănă: Asemenea este unui om care,
Masterclass de Cânt Bizantin - ziua a V-a
Ieri, 19 iulie 2019, ultima zi a Masterclass-ului Internaţional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au văzut şi auzit roadele programului intens din această săptămână, prin Recitalul de Muzică Orientală Clasică şi Concertul extraordinar de Muzică Bizantină. A fost ziua recunoaşterii contribuţiei dascălilor şi a fiecărui cursant în parte.
Dimineaţa, prin comentarii la exerciţii individuale şi răspunsuri la întrebări, a reieşit, printre altele, importanţa igienei şi a sănătăţii vocale, a dietei şi a stilului de viaţă sănătos pentru menţinerea capacităţii naturale de a interpreta.
Primul curs al protopsaltului Panagiotis Neochoritis s-a desfăşurat sub forma unei succesiuni de întrebări şi răspunsuri din sală, care au vizat chestiuni tehnice, au făcut o incursiune istorică şi comparativă în teologia liturgică şi au subliniat din nou responsabilitatea psaltului în relaţie cu preotul şi cu credincioşii, precum şi responsabiliatea pentru păstrarea tradiţiei şi a tipicului. Cântarea psaltică are un scop didactic, simplitatea ei permiţând sensurilor să pătrundă în sufletul credincioşilor. Pentru a putea interpreta cântarea bisericească şi pentru a înţelege ethosurile, trebuie să existe multă disciplină şi chivernisire. Păstrarea atenţiei concentrate este foarte importantă, de aceea mişcările inutile sunt de evitat. Sfatul dat participanţilor a fost acela de a lucra pentru biruirea sinelui, pentru stăpânirea intervalurilor şi descoperirea tuturor elementelor de fineţe. Este nevoie de şcoli liturgice pentru a se îmbunătăţi cântarea, astfel încât oamenii să continue să vină la biserică.
La cel de-al doilea curs s-a lucrat în mod special cu participanţii avansaţi, în prezenţa tuturor cursanţilor, astfel încât toţi au avut ceva de învăţat.
După pauza de prânz, instrumentiştii care au lucrat intens pe toată durata masterclass-ului cu conf. dr. Maria Alexandru au oferit un minirecital, foarte apeciat de cei prezenţi. De asemenea, s-a făcut o ultimă repetiţie la ansamblul psaltic, iar cursanţii au primit diplomele de participare.
Seara, la ora 20:00, a început Concertul extraordinar de Muzică Bizantină, găzduit de Catedrala Mitropolitană din Iaşi. În prima parte, Corul Mare al Participanţilor a interpretat piese pe care le-au lucrat pe durata cursurilor, iar în a doua parte a interpretat Corul academic „Byzantion”, avându-l ca solist pe părintele Alexandru Grigoraş. În prezentarea concertului, asist. drd. Adrian Sîrbu, directorul artistic al Masterclass-ului de Cânt Bizantin, a rezumat semnificaţia ediţiei a douăsprezecea a Masterclass-ului şi rezultatele sale.