„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Masterclass-ul Internaţional de Cânt Bizantin de la Iaşi - ediţie aniversară
În perioada 10-14 iulie, la Iaşi, se desfăşoară a X-a ediţie a Masterclass-ului Internaţional de Cânt Bizantin, in memoriam Lykourgos Angelopoulos.
Luni, 10 iulie 2017, a avut loc la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu“ din Iaşi deschiderea oficială. Evenimentul a debutat cu slujirea Parastasului pentru Arhimandritul Iustin Pârvu şi Protopsaltul Lykourgos Angelopoulos, ctitori spirituali ai acestei importante manifestări culturale devenită deja tradiţie în Iaşi. În continuare, au luat cuvântul invitaţii speciali, printre care şi susţinătorii cursurilor şi a conferinţelor din cadrul Masterclass-ului.
După deschiderea oficială, a avut loc şi primul curs din acest an, cel susţinut de Panagiotis Neochoritis, arhonte protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos din Constantinopol. Tot luni a avut loc şi primul curs opţional de Kanonaki (elemente introductive, tehnici de acordaj şi exerciţii de bază), susţinut de conf. dr. Maria Alexandru de la Universitatea „Aristotelis“ din Salonic. A urmat Ansamblul psaltic - curs susţinut de asist. drd. Adrian Sîrbu, care a prezentat noţiuni de bază referitoare la tehnica vocală şi de interpretare a muzicii psaltice. Cursul pentru avansaţi al domnului Panagiotis Neochoritis a încheiat prima seara a Masterclass-ului Internaţional de Cânt Bizantin.
Marţi, 11 iulie 2017, a doua zi de Masterclass, a debutat cursul de Ansamblu feminin care include elemente de tehnică vocală, stil şi interpretare, susţinut şi anul acesta de Mihaela Grăjdeanu, soprană la Opera Naţională Română din Iaşi. De asemenea, a continuat cursul de Interpretare psaltică - protopsaltul Panagiotis Neochoritis. Monahul Filoteu Bălan de la Mănăstirea „Petru Vodă“ a deschis seria prezentărilor muzicologice cu lucrarea „Introducere în stilul stihiraric“. După-amiază a continuat cursul de Kanonaki cu conf. dr. Maria Alexandru şi Ansamblu psaltic cu asist. drd. Adrian Sîrbu. Seara s-a încheiat la Biserica „Sfântul Sava“ cu slujba de Priveghere în cinstea Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“. Răspunsurile la strană au fost date de Corul academic „Byzantion“, de Corul Vlaho-Bizantin din Buzău şi de participanţi la Masterclass. Slujba a fost transmisă live pe pagina de facebook Doxologia.
În a treia zi a Masterclass-ului au continuat cursurile de Ansamblu feminin, Interpretare psaltică, Kanonaki şi Ansamblu psaltic. Miercuri a avut loc şi lansarea manualului on-line de Paleografie Muzicală: „Paleografia muzicii bizantine din perspective vechi şi noi“. Manualul a fost prezentat de către conf. univ. dr. Maria Alexandru şi echipa de Paleografie muzicală de la Universitatea „Aristotelis“ din Tesalonic, alături de studenţii Secţiei de Muzică bizantină ai Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu“ Iaşi.
Ieri, în a patra zi a Masterclass-ului, pe lângă continuarea cursurilor, au avut loc şi două prezentări: „Ce ştim şi ce nu ştim despre românirea cântărilor“, susţinută de etnomuzicologul Costin Moisil, şi „Sfântul Apostol Pavel şi muzica în primele veacuri creştine“, susţinută de Echipa de Paleografie muzicală de la Universitatea „Aristotelis“ din Tesalonic şi studenţii Secţiei de Muzică bizantină de la Universitatea Naţională de Arte „G. Enescu“ Iaşi, îndrumător - conf. univ. dr. Maria Alexandru.
Astăzi, 14 iulie, se vor încheia sesiunile de cursuri, dar vor avea loc şi două prezentări:
- de la ora 9:45 - „Aspecte ale vocalităţii în interpretarea muzicii folclorice româneşti. Posibile interferenţe cu interpretarea muzicii psaltice“, susţinută de conf. univ. dr. Irina Zamfira Dănilă;
- de la ora 13:10 - „Sfânta Casia, cea mai vestită poetesă şi muziciană a Bizanţului“, susţinută de Echipa de Paleografie muzicală de la Universitatea „Aristotelis“ din Tesalonic şi studenţii Secţiei de Muzică bizantină de la Universitatea Naţională de Arte „G. Enescu“ Iaşi, îndrumător - conf. univ. dr. Maria Alexandru.
Ziua se va încheia la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde va avea loc Concertul extraordinar de muzică bizantină susţinut de Corul participanţilor la Masterclass şi Corul „Byzantion“. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de facebook Doxologia.