„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Masterclass-ul Internaţional de Cânt Bizantin de la Iaşi va avea loc în luna iulie
În perioada 15-19 iulie 2019, la Iaşi va avea loc ediţia a XII-a de Mastercalss-ului de Cânt Bizantin. Evenimentul este organizat de Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Asociaţia culturală „Byzantion” şi Primăria Municipiului Iaşi. Invitatul special de anul acesta este Panagiotis Neochoritis, arhonte protopsalt al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol.
Anul acesta Iaşul va fi gazda celei de-a XII-a ediţii a Masterclass-ului de Cânt Bizantin, activitate organizată de Universitatea Naţională de Arte „George Enescu”, în colaborare cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Asociaţia culturală „Byzantion” şi Primăria Municipiului Iaşi.
Mai multe detalii cu privire la evenimentul din iulie ne-a relatat asist. dr. Adrian Sîrbu, preşedintele Asociaţiei culturale „Byzantion”: „Dorim să anunţăm încă de pe acum prezenţa maestrului Panagiotis Neochoritis, care este o personalitate marcantă în lumea muzicii bizantine, arhonte protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos - Patriarhia Ecumenică de Constantinopol. Domnia sa va susţine la Iaşi o serie de cursuri intensive adresate în mod special cursanţilor avansaţi de interpretare psaltică. Pe lângă maestrul Neochoritis vom avea şi prezenţa conf. dr. Maria Alexandru de la Universitatea «Aristotelis» din Tesalonic, cea care va veni împreună cu echipa de paleografie muzicală din cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ, pentru a susţine o altă serie de conferinţe şi cursuri interactive ce se vor axa în special pe două mari direcţii: muzica Sfântului Ioan Cucuzel şi muzica lui Dimitrie Cantemir. Cu această ocazie putem anunţa acest curs mult aşteptat de muzică răsăriteană instrumentală, la care sunt aşteptaţi toţi cei care interpretează muzică la instrumente netemperate. De asemenea, vom avea prezenţa în premieră, la Masterclass-ul de Cânt Bizantin de la Iaşi, a părintelui diac. Sorin Mihalache, ce ne va face o introducere, anunţăm noi deosebit de atractivă, în congruenţa dintre muzică, neuroştiinţă şi filocalie. Iată, nişte punţi de legătură deosebit de inedite, ce vor arăta implicaţiile pe care le poate juca muzica în dezvoltarea, pe de o parte, a atenţiei, a rugăciunii, şi efectele ce le poate avea muzica în comunitate şi la nivel personal. De asemenea, pe lângă aceste cursuri intensive, conferinţe, întâlniri şi dezbateri, putem anunţa vecernia din cadrul masterclass-ului şi concertul din cadrul evenimentului, ce va avea loc vineri, pe 19 iulie 2019, începând cu ora 20:00, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, concert în care corul mare al participanţilor, corul avansaţilor şi corul gazdă - «Byzantion» vor susţine alături de soliştii invitaţi câteva momente muzicale psaltice inedite”.
Înscrierile la cea de-a XII-a ediţie a Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iaşi vor începe cu data de 15 iunie 2019, accesând site-ul www. byzantion.ro.
Corul academic „Byzantion” - 22 de ani de activitate muzicală în slujba Bisericii
Formaţia de muzică psaltică „Byzantion” s-a format în anul 1997, pe vremea când membrii fondatori erau elevi ai Seminarului Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” Iaşi. După absolvirea cursurilor liceale, grupul a primit numele de „Byzantion”, această denumire fiind dată de către PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Astăzi, corul de muzică bisericească este reprezentat de Asociaţia culturală „Byzantion”.
Începând cu anul 1997, grupul a susţinut numeroase concerte în Europa, participând la festivaluri importante de muzică sacră. De asemenea, în fiecare an, membrii corului au participat la diferite hramuri ale aşezămintelor monahale româneşti şi greceşti din Muntele Athos, precum şi la simpozioane internaţionale, încercând să transmită prin interpretările lor din frumuseţea, complexitatea şi profunzimea monodiei bizantine.