„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Membri ai ATOR Iaşi, rugători în Liturghie misionară la Curagău
Duminică, 10 decembrie 2017, atorenii din Iaşi au participat la o Liturghie misionară în Parohia „Sf. Ioan Botezătorul“ din satul Curagău. Aici, iarna şi-a intrat în drepturi. Satul este pierdut printre văi, iar fulgii mari şi viscolul ne-au dat ocazia să ne trezim repejor. Am mers la pas pe neaua proaspăt aşezată spre bisericuţă.
Această Liturghie a fost dovada vie a faptului că omul sfinţeşte locul. Biserica, o clădire care adăposteşte cu greu 50 de suflete, a răsunat în cântările Sfintei Liturghii, colinde şi poezii.
Bucuria a fost cu atât mai mare când a venit Moş Crăciun pentru copiii din sat. Cu ochii mari, curioşi şi nerăbdători, fiecare dintre ei a trecut prin braţele Moşului pentru a-şi primi cadoul. Noi îi priveam cu sufletul la gură cum spun poezii, rugăciuni sau cântă colinde. Ba chiar îi acompaniam şi noi cu entuziasm.
Până la urmă, cred că aceste cadouri au fost doar un prilej pentru ca noi să ne întâlnim cu ei. Întâlnirea noastră a fost cel mai mare şi important dar, atât pentru noi, cât şi pentru ei. Noi ne-am bucurat să le vedem inocenţa, bunătatea, energia şi sănătatea pe care o emană. Parcă derulam un film cu elevii lui Ion Creangă, văzându-i rumeni în obraji şi dornici de o bulgăreală. Pe de cealaltă parte, ei ne-au primit în mijlocul lor cu încredere. Cu voie sau fără voie, ceea ce au văzut ei astăzi în noi le va fi model şi experienţă de viaţă.
Nu am plecat cu păreri de rău. Nu a fost loc de aşa ceva. Nici de milă, compătimire sau tristeţe. Probabil majoritatea dintre ei sunt mai fericiţi decât cei care se consideră bogaţi, căci „sărăcia materială are înlesnirile ei, iar bogăţia strâmtorările ei“ (Denis Diderot). (Oana Maxim, ATOR Iaşi)