„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
„Mereu am vrut să mă asemăn cu sfinţii, nu cu oamenii de ştiinţă“
Ieri, 12 noiembrie 2015, studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi s-au bucurat să îl aibă în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Nicolae, Mitropolit de Mesogheia şi Lavreotiki, prezent la Iaşi prin invitaţia Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Începând cu ora 11.00, în Sala Coloanelor a Facultăţii de Teologie, Înaltpreasfinţitul Nicolae a susţinut în faţa studenţilor conferinţa cu tema „Dacă există viaţă, doresc să trăiesc“.
Prelegerea a fost deschisă şi moderată de pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, care i-a mulţumit Înaltpreasfinţitului Nicolae pentru vizita sa, prezentându-l tinerilor studenţi în câteva cuvinte. „Suntem profund recunoscători Înaltpreasfinţitului Nicolae, căci în timpul acesta scurt, ca oaspete al Mitropoliei, a avut răgaz pentru a veni şi a conferenţia pentru a doua oară în facultatea noastră, despre problema vieţii în general, într-o societate în care se discută tot mai mult despre o aşa-zisă „teologie a morţii“. Acest fapt este contrar realităţii pe care noi o cunoaştem, aceea că Mântuitorul este Învierea şi Viaţa, în sens desăvârşit. Părintele Mitropolit Nicolae a avut şi are asemenea preocupări, iar cei care doresc pot afla multe lucruri frumoase despre lucrările şi activitatea Înaltpreasfinţiei Sale“, a declarant părintele decan în deschiderea conferinţei.
„Am ales să vă fiu astăzi alături, pentru că am sentimentul că aici, în Moldova, credinţa are rădăcini puternice. Spun şi cred aceasta, sprijinindu-mă şi pe experienţa vizitei mele de acum doi ani“, a mărturisit Părintele Mitropolit Nicolae, subliniind în expunerea sa trei problematici. Este vorba despre secularizarea vieţii (lipsa lui Dumnezeu din realitatea care ne înconjoară), raţionalizarea credinţei şi despre înlocuirea harului cu legea.
„Oamenii se simt confortabil trăind ca nişte maşinării biologice, iar consecinţa acestui fapt este înăbuşirea necesităţii lui Dumnezeu. Pentru că se tot aduce în discuţie problema explicării lui Dumnezeu prin argumente raţionale ca rezultat al cercetărilor, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că universul poate fi cunoscut din punct de vedere ştiinţific în proporţie de 4%, iar restul de 90% este o taină, un adevăr mistic, obiectul propovăduirii Bisericii. De aceea, mereu am vrut să mă asemăn cu sfinţii, nu cu oamenii de ştiinţă“, a mai adăugat Înaltpreasfinţia Sa.
Finalul întâlnirii a luat forma unei convorbiri, Părintele Mitropolit răspunzând întrebărilor adresate de tânărul auditoriu.