„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Prindeți curaj și ridicați capetele voastre, pentru că răscumpărarea voastră se apropie. Apoi le-a spus o pildă: Vedeți smochinul și toți copacii: când înfrunzesc aceșt
Misiune şi slujire la biserica Spitalului de Recuperare din Iaşi
De mai mulţi ani, Biserica „Acoperământul Maicii Domnului" a Spitalului Clinic de Recuperare din Iaşi derulează o serie de activităţi social-filantropice. Acestea sunt organizate la marile sărbători şi ori de câte ori este necesar, prin implicarea părintelui misionar de caritate Vasile Hiliţanu.
Pacienţii internaţi pentru o anumită perioadă în Spitalul Clinic de Recuperare din Iaşi primesc alinare prin rugăciunile înălţate către Dumnezeu. Medicii, alături de preot, având la dispoziţie o bisericuţă asemeni unui chivot de pe Sfânta Masă, caută să aducă vindecare de bolile trupeşti, pe care unii dintre semeni le înfruntă. De dimineaţă până seară, părintele Vasile Hiliţanu, misionar de caritate în cadrul spitalului, Îl aduce pe Hristos în sufletele pacienţilor. Unii sunt cercetaţi de familie, iar alţii îşi împart singurătatea cu ceilalţi oameni internaţi. Cu toţii formează o familie atunci când participă la Sfânta Liturghie, la Agheasma mică, la Taina Sfântului Maslu sau la slujba Acatistului. Minutele sau orele în care oamenii se roagă oferă nădejde şi mângâiere, pentru că prin intermediul acestora singurătatea dispare. Sufletele lor se unesc cu Mântuitorul Hristos prin rugăciunile preotului, urmaş al Sfinţilor Apostoli.
Părintele misionar de caritate Vasile Hiliţanu cunoaşte necazurile bolnavilor şi caută să-i ajute mereu pentru a trece mai uşor peste zilele petrecute pe patul de spital. „În biserica noastră se desfăşoară o activitate frumoasă benefică pentru sufletele celor ce intră în biserica noastră şi nu numai. Avem în grijă bolnavii care vin la tratament în Staţiunea Nicolina, bolnavii din Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi, elevii de la Colegiul Tehnic «Ion Holban» - Iaşi şi pacienţii Spitalului «Sfântul Sava» din Iaşi. În posturile de peste an, venim în întâmpinarea bolnavilor pentru a-i mărturisi şi pentru a-i împărtăşi. De asemenea, se oficiază slujba Acatistului, la care participă tinerii din liceul amintit, pentru ca Dumnezeu să le lumineze mintea, prin rugăciunile Maicii Domnului. În Staţiunea Nicolina mă întâlnesc cu bolnavii în fiecare zi de luni, miercuri şi vineri, pentru a citi un acatist şi rugăciuni pentru sănătate. În primul rând, mă ocup de bolnavii din Spitalul Clinic de Recuperare", a amintit preotul Vasile Hiliţanu.
Grijă pentru tinerii orfani
În fiecare an, la sărbătoarea Sfintelor Paşti şi la Crăciun, cu sprijinul oamenilor cu inimă mare, pr. Vasile Hiliţanu oferă daruri spre slava Dăruitorului-Dumnezeu, Cel ce poartă de grijă întregii omeniri. „În acest an, în prima zi de Paşti, am mers în saloanele spitalului pentru a oferi celor internaţi câte un pachet cu bucate tradiţionale. Ne-au ajutat tinerii care s-au apropiat de biserica noastră şi care oferă răspunsurile la strană. Oamenii ne-au aşteptat cu multă dragoste şi le-am urat gândurile cele mai bune", s-a exprimat părintele Vasile Hiliţanu.
Tot în prima zi de Paşti, elevii de la Colegiul „Ion Holban", care au rămas pe perioada vacanţei în cămin, au primit daruri din partea părintelui. De mai bine de două decenii, biserica spitalului are grijă de tinerii orfani sau cu o situaţie materială precară ce învaţă la această şcoală. „Ne îngrijim mai ales de copiii orfani de la clasa 0 până la clasele de liceu, ce au nevoie de cuvinte de îmbărbătare. În fiecare vară, organizăm o excursie şi încercăm să fim alături de ei în toate activităţile pe care le derulează atât în şcoală, cât şi în biserică", a adăugat părintele misionar de caritate de la Spitalul de Recuperare din Iaşi. Pornind de la versetul „Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; Gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine" (Matei 25, 35-36), părintele Vasile Hiliţanu continuă activitatea misionară la Sfântul Altar şi în slujirea aproapelui. De multe ori, îşi stăpâneşte cu greu lacrimile când vede suferinţa, singurătatea, durerea şi lipsurile tinerilor şi pacienţilor. Cu toate acestea, primeşte putere de la Dumnezeu pentru a dărui speranţă şi curaj, încredere şi putere tuturor celor întristaţi.