„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Mitropolitul Irineu Mihălcescu, pomenit la Mănăstirea Agapia
Cinci ierarhi ai Bisericii noastre s-au rugat sâmbătă, 11 iunie 2016, pentru vrednicul de pomenire Irineu Mihălcescu, Mitropolitul Moldovei. Sfânta Liturghie şi Parastasul au fost urmate de un Trisaghion la mormântul ierarhului.
La iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Mănăstirea Agapia din judeţul Neamţ a fost omagiat sâmbătă, 11 iunie 2016, Mitropolitul Irineu Mihălcescu. De dimineaţă, maicile din Mănăstirea Agapia i-au întâmpinat pe cei cinci ierarhi care au venit să se roage pentru odihna sufletului celui ce a păstorit Biserica din Moldova timp de aproape opt ani. A urmat Sfânta Liturghie oficiată de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, cu IPS Părinte Arhiepiscop Ciprian, cu IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi cu PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte profesori de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Chesarie Episcopul“ din Buzău, dar şi stareţi din mănăstirile Arhiepiscopiei Iaşilor. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic „Roman Melodul“ al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.
„Un mare mitropolit al Moldovei“
După slujba Parastasului, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian a amintit că pomenirea Mitropolitului Irineu Mihălcescu a fost rânduită pe 29 noiembrie 2015, la Galaţi, „sub inspiraţia Sfântului Apostol Andrei“, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan, prezent la marea sărbătoare a Arhiepiscopiei Dunării de Jos. „Ne-a venit gândul cel bun ca să integrăm pomenirea Mitropolitului Irineu în rândul sărbătorilor şi manifestărilor religioase şi culturale dedicate Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului ortodox şi Anului comemorativ al Sfântului Antim Ivireanul. Cel pe care îl pomenim astăzi (n.r. sâmbătă, 11 iunie) a fost un mare om de cultură, un teolog, un mare mitropolit al Moldovei. Irineu Mihălcescu nu este suficient de mult evocat şi pomenit. Ne-am adunat să trăim bucuria comuniunii în Sfânta Liturghie, pentru ca mai apoi să săvârşim momentul de evocare a personalităţii Mitropolitului Irineu Mihălcescu“, a remarcat IPS Părinte Arhiepiscop Ciprian, care a prezentat apoi câteva date biografice ale Mitropolitului Irineu.
Îndemn la cercetarea trecutului înaintaşilor
Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei a atras atenţia asupra faptului că personalitatea ierarhului comemorat a fost trecută cu vederea, deşi a marcat Biserica Ortodoxă Română prin scrierile sale de Teologie dogmatică. „Mitropolitul Irineu s-a impus ca un mare om de cultură şi ca teolog, din operele sale având să se inspire profesorii de la facultăţile de teologie din ţara noastră. Ne-am gândit că este bine să ne rugăm pentru astfel de oameni, îndeplinindu-ne îndatoririle de conştiinţă. Este bine să cercetăm mai mult trecutul înaintaşilor noştri, să ne hrănim sufletele din cuvintele lor de învăţătură, să analizăm cu înţelepciune faptele trecutului, interpretându-le în contextul epocii în care a trăit o anumită persoană. Să reţinem mereu ceea ce au făcut bun pentru neam, pentru ţară şi pentru Biserică. Mulţumesc Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan pentru că ne-a dat binecuvântare să fim în această sfântă mănăstire, ierarhilor care au slujit alături de noi, stavroforei Olimpiada Chiriac, stareţa Mănăstirii Agapia, şi măicuţelor care s-au pregătit şi ne-au primit cu toată dragostea în acest sfânt locaş“, a adăugat IPS Ciprian. În continuare, IPS Casian şi-a exprimat gratitudinea pentru personalitatea Mitropolitului Irineu, întrucât „viaţa şi opera sa au rodit şi călăuzit în timp într-un mod extraordinar“. În acelaşi timp, Arhiepiscopul Dunării de Jos a citit un fragment dintr-un manual de seminar semnat de Irineu Mihălcescu, urmând ca apoi IPS Pimen să facă referire la „chipul bun şi blând“ al mitropolitului cărturar, dar şi la viaţa sa de sfinţenie. „Bunătatea, sfinţenia şi smerenia sunt cele trei virtuţi care l-au încununat pe marele om de cultură, slujitor al Bisericii şi patriot“, a subliniat ierarhul de la Suceava. Soborul slujitorilor, împreună cu maicile, cu elevii şi profesorii Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Buzău s-au îndreptat spre mormântul Mitropolitului Irineu, aflat în cimitirul Mănăstirii Agapia, unde s-a săvârşit Trisaghionul.