„În vremea aceea au venit fariseii la Iisus și se sfădeau cu El, cerând de la El semn din cer, ispitindu-L. Și Iisus, suspinând cu duhul Său, a zis: Pentru ce neamul acesta cere semn?
Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei s-a întâlnit cu d-l Teofil Rendiuk, Ambasadorul Ucrainei în România
Ieri, 2 septembrie 2016, a avut loc, la Reşedinţa Mitropolitană din Iaşi, întâlnirea Însărcinatului cu Afaceri a.i. al Ucrainei în România, Teofil Rendiuk, cu Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
La întâlnire a participat şi soţia d-lui Teofil Rendiuk, precum şi pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, care ne-a spus câteva cuvinte despre aspectele discutate în cadrul întrevederii: „În cadrul întâlnirii s-au discutat mai ales relaţiile istorice dintre Ucraina şi zona Moldovei. Au fost aduse în atenţie câteva personalităţi care au contribuit la aceste relaţii, printre care şi Mitropolitul Petru Movilă, care a avut un rol esenţial în organizarea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, în perioada în care aceasta se afla sub stăpânire poloneză, deci catolică. D-l Teofil Rendiuk a afirmat că, până astăzi, ucrainenii au o mare evlavie în ceea ce priveşte activitatea şi viaţa acestui sfânt moldovean. A fost adus în discuţie în acest context şi momentul mondial petrecut la Iaşi în anul 1642. Aşadar, discuţiile au fost pe teme istorice şi pe teme bisericeşti, având în vedere că şi ucraineni de seamă, precum Sfântul stareţ Paisie Velicicovschi, au avut o contribuţie esenţială la revitalizarea vieţii duhovniceşti din Moldova. În mod deosebit, domnul Teofil Rendiuk, fiind şi profesor de istorie şi autor de lucrări de specialitate, a venit pe urmele unui mare hatman al Ucrainei, despre care domnia sa ştie că este înmormântat la Mitropolia Moldovei. Găsirea mormântului hatmanului ucrainean nu este un lucru tocmai facil, având în vedere că în 1742, anul în care a avut loc decesul, actuala catedrală şi vechea catedrală din Iaşi nu erau încă edificate, reşedinţa mitropolitană fiind Biserica «Sfântul Nicolae Domnesc». S-au purtat, bineînţeles, şi discuţii despre situaţia actuală a românilor din Ucraina şi a ucrainenilor din România. D-l Rendiuk era foarte încântat pentru că duminica aceasta va avea loc la Bucureşti prima Sfântă Liturghie oficiată într-o biserică pusă la dispoziţie de Patriarhia Română pentru credincioşii ucraineni“.
În cadrul vizitei la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, d-l Teofil Rendiuk s-a închinat şi la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.