„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Moaştele Sfântului Nectarie de Eghina, la hramul Parohiei Bălcăuţi
În fiecare an, la mijlocul toamnei, pe 1 octombrie, Biserica noastră strămoşescă sărbătoreşte Acoperământul Maicii Domnului sau Pocrovul (în slavonă semnifică acoperământ al pământului cu brumă sau cu zăpadă), zi cu care se încheie cele două luni ale anului în care e cinstită în mod deosebit Maica Domnului - august şi septembrie. Sărbătorile cele mai importante ale începutului şi sfârşitului de an bisericesc sunt închinate Maicii Domnului, pentru că ea este „începutul mântuirii oamenilor“.
Prin mila lui Dumnezeu şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Pimen, la hramul Parohiei Bălcăuţi din Protopopiatul Rădăuţi, au zăbovit părticele din moaştele Sfântului Nectarie de Eghina, aflate spre cinstire în Biserica „Izvorul Tămăduirii“ de la Spitalul Judeţean „Sfântul Ioan cel Nou“. Peste 500 sute de credincioşi din satele din jurul Bălcăuţiului au stat la rând pentru a participa la slujbele care au fost oficiate cu ocazia hramului şi pentru a se închina la moaştele Sfântului Nectarie, aşezate spre cinstire în biserica satului. Biserica a fost neîncăpătoare în ziua hramului, dovadă că în părţile Bucovinei creştinii ortodocşi îi cinstesc pe sfinţii plăcuţi lui Dumnzeu, ştiind că „minunat este Dumnezeu întru sfinţii Lui“ (Ps. 67, 36) şi „cine vă primeşte pe voi, pe Mine Mă primeşte“ (Matei 10, 40).
Pelerinajul sărbătorii a început în ajunul praznicului, când a fost oficiată slujba Privegherii (Vecernie unită cu Litia). A doua zi, în ziua hramului, programul slujirii a început prin primirea moaştelor Sfântului Nectarie, apoi au fost săvârşite slujba Utreniei, slujba Acatistului Sfântului Acoperământ şi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată într-un sobor de 12 preoţi. Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de către pr. Ionuţ Apetroaie de la Parohia „Naşterea Maicii Domnului“ Calafindeşti, care a subliniat rolul Maicii lui Dumnezeu în iconomia mântuirii noastre şi grija ce ne-o poartă în calitate de mamă a tuturor. De asemenea, părintele Apetroaie a arătat că prezenţa părticelelor moaştelor Sfântului Nectarie nu a fost întâmplătoare, întrucât acesta s-a născut pe 1 octombrie 1846 la Silivria, semn că întreaga lui viaţă a fost sub Acoperământul Maicii Domnului, după cum şi noi suntem îndemnaţi să vieţuim. Urmând îndemnului Sfinţilor Apostoli care au unit Euharistia cu filantropia socială a agapei frăţeşti, a organizării de colecte pentru a ajuta pe cei săraci, pe văduve, pe orfani şi pe bătrâni, după cum vedem mai ales în scrierile pauline, şi locuitorii satului nostru au împărţit peste 500 de pachete tuturor celor prezenţi şi bolnavilor de la azilul de bătrâni de la Siret.
Participarea la slujba de hram este considerată ca un adevărat privilegiu pentru sufletul credincioşilor; persoana umană se aşază sub ocrotirea sfântului căruia îi adresează rugăcine de mulţumire, ajutor sau binecuvântare. Pentru orice comunitate ortodoxă, ziua de hram reprezintă una dintre cele mai mari praznice, locaşul de cult având un ocrotitor sfânt şi veşnic. „Acoperământul Maicii Domnului“ este una dintre cele mai frumoase sărbători închinate Fecioarei Maria, pentru că ea descoperă tuturor creştinilor modul în care Maica Domnului ajută prin rugăciune neîncetată către Mântuitorul Hristos pe toţi cei care o cinstesc şi îi cer sprijinul. De aceea, credem că prin hramul pe care biserica noastră îl poartă am primit tot ajutorul în aceşti ani (peste 130 de ani) de la înfiinţarea parohiei, simţind permanent lucrarea, ajutorul şi ocrotirea Maicii Domnului în tot ceea ce facem. Fiecare zi de hram, ca şi cea de anul acesta, este pentru noi un prinos al recunoştinţei faţă de Maica Sfântă. (Pr. paroh Cosmin Cucu)