„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Moaştele Sfintei Parascheva au fost aşezate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi
Ieri, 15 octombrie 2018, în jurul orei 17:00, racla cu cinstitele moaşte ale Sfintei Parascheva a fost dusă în procesiune şi aşezată înapoi în baldachinul din Catedrala Mitropolitană, încheindu-se astfel hramul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. De asemenea, ieri dimineaţă, racla cu particica din moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina a plecat înapoi acasă, în Grecia.
Evenimentul care a încheiat manifestările religioase legate de hramul Sfintei Parascheva a fost oficiat de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, dimpreună cu soborul de preoţi şi diaconi ai Catedralei Mitropolitane. Părinţii slujitori, luând pe umeri racla cu cinstitele moaşte, au înconjurat sfântul locaş, rostind ectenii în timpul procesiunii, iar la final au depus spre închinare sfintele moaşte în interiorul catedralei. Pelerinii rămaşi au format un nou culoar pentru a se putea închina în continuare la Sfânta Parascheva.
„Suntem fericiţi şi împliniţi”
Ultimii credincioşi care s-au închinat la cinstitele moaşte depuse în baldachinul de lângă Căminul preoţesc „Sfântul Gheorghe” au fost soţii Constantinescu, Marius şi Cristina. Aceştia au venit împreună cu fetiţa lor, Parascheva, în vârstă de 6 luni. Fetiţa este rodul rugăciunilor adresate în anii trecuţi către Sfânta Parascheva: „Personal, fiind la facultate, veneam în fiecare zi şi mă rugam şi chiar mi-a plăcut. Este o zi deosebită pentru că ne-am rugat foarte mult la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru a ne dărui un copilaş. Această minune s-a întâmplat, ne-a dăruit un copil, o fetiţă, şi i-am pus numele sfintei. Am venit să îi mulţumim pentru acest mare dar, pentru că fără Sfânta Parascheva şi fără toţi sfinţii, fără Maica Domnului şi fără Dumnezeu nu s-ar fi întâmplat minunea. Suntem fericiţi şi împliniţi, iar anul acest nu este prima oară când venim, ci de fiecare dată când am putut, am stat la rând chiar şi 13 ore, dar acum am zis să venim mai pe sfârşit”.
După aşezarea raclei cu sfintele moaşte, părintele arhimandrit Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane, a adresat un scurt cuvânt închinătorilor prezenţi, mulţumind tuturor celor care au contribuit la buna derulare a evenimentelor din aceste zile: „Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, şi în acest an, 2018, am încheiat cu această procesiune frumoasă hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, mă refer la tot ceea ce s-a întâmplat în aceste zile, începând de joi dimineaţa până în acest moment. Să primim de la Sfânta Parascheva ajutorul pe care îl aşteptăm fiecare dintre noi. Se cuvine să Îi mulţumim Bunului Dumnezeu pentru toate câte ne-a dat nouă, în aceste zile aşa de frumoase, cu soare, linişte şi pace. Se cuvine să îi mulţumim şi Sfintei noastre Parascheva şi Sfintei Muceniţe Ecaternia, a cărei mâna a sfintei ne-a fost alături până în această dimineaţă”.
Scurtă retrospectivă a hramului Sfintei Parascheva de anul acesta
Anul acesta s-a înregistrat un record de credincioşi care au participat la evenimentele prilejuite de hramul Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Peste 150.000 de pelerini s-au închinat la raclele ce adăpostesc sfintele moaşte ale Sfintei Parascheva şi ale Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina. Credincioşii ce doresc să înalţe rugăciuni Sfintei Parascheva sunt aşteptaţi începând de acum la Catedrala Mitropolitană să se închine cinstitelor sale moaşte. Aproximativ 23.000 de pelerini au străbătut „Calea Sfinţilor” la Iaşi în data de 12 octombrie. Cinci români de o seamă cu România Mare au primit cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, „Crucea Moldavă” pentru mireni, în ziua de pomenire a Sfintei Ocrotitoare a Moldovei, în An Centenar. În piaţa din faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi, la Sfânta Liturghie din ziua de 14 octombrie au asistat aproximativ 25.000 de credincioşi. 110.000 de exemplare ale publicaţiei „Ghid pentru pelerini”, tipărite de Tipografia ”Albina” a Arhiepiscopiei Iaşilor, au fost distribuite gratuit credincioşilor veniţi la Iaşi.