În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
„Monahismul în cadrul Episcopiei Huşilor - trecut, prezent, viitor”
Mănăstirea Alexandru Vlahuţă din judeţul Vaslui a găzduit marţi, 24 septembrie 2019, Simpozionul naţional „Monahismul în cadrul Episcopiei Huşilor - trecut, prezent, viitor”. Evenimentul s-a derulat cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ignatie.
Cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, la Mănăstirea Alexandru Vlahuţă din judeţul Vaslui a avut loc marţi, 24 septembrie 2019, Simpozionul naţional „Monahismul în cadrul Episcopiei Huşilor - trecut, prezent, viitor”. Potrivit site-ului Eparhiei Huşilor, în deschiderea lucrărilor, Preasfinţia Sa, exemplificând prin personalitatea şi scrierile Sfântului Cuvios Siluan Athonitul (pomenit de Biserică pe 24 septembrie), a enunţat principalele caracteristici ale vieţii monahale: „Sfântul Siluan a reuşit, prin scrierile lui, să pulverizeze nişte inerţii din sufletele oamenilor şi să determine călugării să îşi asume, într-un mod cât mai viu, vieţuirea în Hristos. Adevărata lucrare a călugărului este, prin excelenţă, cea lăuntrică. Dacă facem o radiografie a modului în care înţelege Biserica Ortodoxă monahismul, vom constata că există un laitmotiv care străbate toată istoria monahismului răsăritean. Preocuparea, prin excelenţă, a călugărului este îndumnezeirea. De aici decurg toate celelalte dimensiuni ale vieţii monahale. Contează cât de mult suntem fideli făgăduinţelor luate atunci când am decis de bunăvoie să intrăm în viaţa monahală. Asumarea vieţii monahale este o expresie deplină, integrală, a libertăţii celui care decide să Îl slujească pe Dumnezeu”. Preasfinţia Sa a vorbit apoi şi despre starea de rugăciune în care trebuie să se regăsească monahii: „Sfântul Siluan afirmă că monahul este chemat să se roage pentru lumea întreagă. Cum să ajungi să îţi asumi întreaga lume în rugăciunea ta? Părintele Sofronie Saharov, ucenicul Sfântului Siluan, tâlcuieşte şi ne dă o cheie de înţelegere a ceea ce înseamnă să te rogi pentru întreaga lume: să ajungi să îţi asumi să trăieşti, din punct de vedere duhovnicesc, ceea ce Hristos a trăit pentru întreaga lume, şi în Grădina Ghetsimani, şi pe Cruce. Păcatul celui de lângă tine să îl simţi că este propriul tău păcat şi să te rogi să se îndrepte”. De asemenea, Ierarhul Huşilor a amintit de străduinţa permanentă pe care monahul este dator să şi-o asume: „Părintele Sofronie ne spune că viaţa monahală este o şcoală a bunei cinstiri. El înţelegea prin aceasta ştiinţa biruirii patimilor, a păcatului care ne dezumanizează, ne destructurează din punct de vedere spiritual. Nimic nu înjoseşte pe om aşa de mult cum îl înjoseşte păcatul”. Manifestarea a continuat cu susţinerea comunicărilor de către pr. prof. univ. dr. Ionel Ene şi prof. univ. dr. George Enache, ambii de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. De asemenea, au mai pregătit prezentări protosinghelul Euharist Micu de la Mănăstirea Bujoreni, judeţul Vaslui, protos. Galaction Dominte de la Mănăstirea Botoş, judeţul Suceava, şi protos. Zaharia Curteanu de la Mănăstirea Alexandru Vlahuţă.