„Zis-a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: Vai vouă, bogaților, că vă luați pe pământ mângâierea voastră! Vai vouă, celor ce sunteți sătui acum, că veți flămânzi! Vai vouă, celor ce astăz
„Naşterea din nou. Crăciunul în temniţele comuniste“
Pe data de 17 decembrie 2017, începând cu ora 17:00, la Centrul de evenimente „Agora“ va avea loc tradiţionalul concert de colinde al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Anul acesta, organizatorii evenimentului propun o întoarcere la trăirea atmosferei de Crăciun din temniţele comuniste, concertul fiind o încununare a anului omagial 2017, dedicat mărturisitorilor din temniţele comuniste.
Titlul concertului este „Naşterea din nou. Crăciunul în temniţele comuniste“, prin acesta sugerându-se ideea de naştere întru Hristos pe care mărturisitorii au aplicat-o în viaţa lor pe durata detenţiei, ca mijloc de răbdare a suferinţei. Invitaţii concertului vor ilustra prin colind atât suferinţa, cât şi bucuria lăuntrică simţită de oamenii care prin suferinţă L-au regăsit pe Hristos.
„Ediţia de anul acesta a concertului de colinde al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei îşi propune să ne reîntâlnească cu Întruparea Cuvântului, care este principala cauză a naşterii de sus a omului. Ideea este cuprinsă în afirmaţia de o stranie frumuseţe a Sfântului Irineu de Lyon: Dumnezeu s-a făcut Om pentru ca pe om să-l facă Dumnezeu. Revelaţia Cuvântului a făcut generaţii întregi de oameni să-şi schimbe viaţa şi să mărturisească cu putere pe Unul Dumnezeu adevărat şi pe Iisus Hristos, pe Care L-a trimis. Iar această mărturisire s-a arătat în vremurile din urmă mai ales prin exemplul plin de curaj al sfinţilor din închisori, cărora le este dedicat şi anul comemorativ 2017. Crăciunul acestor oameni a fost o premisă pentru libertatea de după 1990, dar şi pentru o libertate lăuntrică a Bisericii, ale cărei roade încă le mai culegem la 70 de ani după momentul istoric al mărturiei lor“, a declarat părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Invitaţii concertului sunt: corul Mănăstirii Paltin - Petru-Vodă, Corul „Cuviosul Iosif“ al Mănăstirii Văratec, corul Mănăstirii Diaconeşti, Corul bărbătesc „Sfântul Ierarh Iosif Naniescu“ al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ şi Corul Academic „Byzantion“. Fiecare invitat va aduce prin repertoriul propus frânturi din atmosfera acelei epoci, cât şi starea de bucurie sufletească specifică acestei sărbători luminoase a Naşterii Domnului.