„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Nemţişor, ziua a II-a: Întâlnire cu Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava
Împreună-rugăciunea în cadrul Sfintei Liturghii s-a încheiat la ora 9:00. După micul dejun pentru suflet, cei 600 de tineri au luat gustarea de dimineaţă.
La ceasurile 10:00 a venit vremea să îl cunoaştem pe Sfântul Ioan cel Nou. A fost o întâlnire prin intermediul părintelui profesor Vasile Demciuc. Am călătorit, timp de o oră, prin Cetatea Trapezuntului, pe Marea Neagră, am poposit pentru puţin în Cetatea Albă din Imperiul Bizantin. Aici, în anul 1330, Sfântul Ioan cel Nou a suferit martiriul. De ce? Pentru că i-a spus mai marelui Cetăţii „Eu nu mă închin creaturii, mă închin Creatorului“. Ne-am întristat şi ne-am bucurat totodată. Ne-am întristat pentru întunecimea minţii omului care nu-L poate vedea şi primi pe Dumnezeu şi ne-am bucurat pentru curajul Sfântului de a-L mărturisi pe Hristos, chiar şi cu preţul vieţii.
Cine este Sfântul Ioan? Un tânăr curajos. Sfinte Ioane, ajută-ne şi pe noi, tinerii de astăzi, să avem acelaşi curaj şi aceeaşi credinţă.
Părintele profesor Vasile Demciuc ne-a convins încă o dată că sfinţii nu au ţară aici, pe pământ, ci ţara lor este cerul, compatrioţii lor sunt sfinţii şi creştinii care aleg să-L mărturisească pe Dumnezeu. (Teodora Drişcu, ATOR Iaşi)