„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Nicolae Iorga, comemorat la Botoşani
Istoricul Nicolae Iorga a fost comemorat sâmbătă, 28 noiembrie 2015, la Botoşani, cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la sfârşitul său tragic.
Manifestările culturale, desfăşurate în perioada 26-28 noiembrie 2015, s-au încheiat cu slujba Parastasului, oficiată în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ de preotul paroh Petru Fercal. Aceasta deoarece în această parohie se afla casa în care a copilărit Nicolae Iorga. La slujba de pomenire au participat reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din municipiul Botoşani (Muzeul Judeţean Botoşani, Asociaţia Culturală „Nicolae Iorga“ Botoşani s.a.), cadre didactice, elevi şi enoriaşi ai parohiei. Personalitatea lui Nicolae Iorga a fost evocată de Violeta Budăi-Damaschin, preşedinta Asociaţiei Culturală „Nicolae Iorga“ Botoşani. La final, cei prezenţi au fost invitaţi în centrul social al Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul“, unde a fost pregătită o masă de pomenire întru amintirea marelui istoric ortodox Nicolae Iorga.
„Nicolae Iorga, istoric, profesor universitar, scriitor, academician, om politic şi bun creştin, s-a născut la Botoşani, la 5 iunie 1871. A urmat cursurile Şcolii „Marchian“ şi cele ale Liceului „A. T. Laurian“ din Botoşani, finalizând studiile liceale la Iaşi, deşi a fost nevoit să plece din Botoşani în anul 1886, a păstrat legătura cu oraşul natal pentru tot restul vieţii. La rândul lor, botoşănenii şi-au manifestat admiraţia pentru savant, urmărindu-i evoluţia profesională cu legitimă mândrie. În perioada copilăriei lui Nicolae Iorga, imobilul respectiv se afla tot în parohia amintită, aici existând şi astăzi o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul, ferecată în argint, dăruită bisericii în anul 1868, de către Nicu Iorga, tatăl istoricului“, a amintit istoricul Sergiu Balanovici.