„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Noi perspective misionare şi motivaţia slujirii jertfelnice
În perioada 8-17 mai 2019, la Centrul social-cultural „Sfântul Ilie” de la Mănăstirea Miclăuşeni, s-au desfăşurat cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale de definitivat şi gradul II în preoţie.
Cursurile şi atelierele interactive au fost susţinute de profesori din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, precum şi de profesori din alte instituţii teologice din Patriarhia Română şi de ierarhi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Acestea au venit în întâmpinarea formării preoţeşti şi a situaţiilor concrete prin care trec slujitorii participanţi.
Fiecare zi de curs a început cu săvârşirea în sobor a Sfintei Liturghii, în biserica Mănăstirii Miclăuşeni. Preoţii participanţi la cursuri şi obştea mănăstirii au avut bucuria slujirii a trei dintre ierarhii Moldovei: Înaltpreasfinţitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Ignatie, Episcopul Huşilor, şi Preasfinţitul Damaschin, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
La finalul acestor examene, părintele Lucian Filip, directorul Centrului de Formare Continuă al Arhiepiscopiei Iaşilor, ne-a declarat: „Aceste două săptămâni din luna mai de organizare şi desfăşurare a cursurilor pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie au fost un minunat prilej de întâlnire. De fapt, întreaga activitatea a fost pusă sub semnul întâlnirii. Preoţii participanţi au avut prilejul de a se întâlni unii cu alţii şi în acelaşi timp cu Dumnezeu în rugăciune, de a se întâlni cu foştii profesori şi colegi şi de a se întâlni cu situaţii, abordări şi prieteni noi. Marea bucurie a noastră, a organizatorilor, a fost să aflăm că entuziasmul din prima zi nu doar că a rămas acelaşi, ci a sporit treptat până la final, despărţindu-ne de participanţi cu bucuria unei proxime revederi într-un context similar”.
Vineri, 17 mai 2019, toţi cursanţii înscrişi la gradul II au susţinut examenul scris, iar cei înscrişi la gradul definitiv, examenul scris şi probele orale la disciplinele Liturgică, Omiletică şi Legislaţie bisericească.
Aflat printre participanţi, pr. Kui Eugen Arpad de la Parohia „Sf. Dumitru” Boldeşti, Protopopiatul Paşcani, a declarat: „Încrederea, respectul, încurajarea reciprocă fac parte din arealul dragostei şi al vieţii duhovniceşti care este prezentă în mod concret la Miclăuşeni. Sunt mulţumit de toate implicaţiile cursurilor la care am luat parte. Atmosfera este întregită de acest loc încărcat de istorie şi nădăjduim că prestigiul de care se bucură prin frumuseţea locaţiei şi prin reuşita evenimentelor organizate va readuce în curând Castelului Sturdza strălucirea de tezaur cultural şi spiritual”.
Pr. Bardan Nicu Tiberiu de la Parohia Frumoasa, Protopopiatul Suceava II, a precizat că „am revenit după patru ani la Miclăuşeni, pentru a urma cursurile pentru obţinerea Gradului II în preoţie. M-am bucurat să văd îmbunătăţiri din toate punctele de vedere. Cursurile au fost foarte utile, vizând în mod expres problemele pastoral-misionare pe care le întâlnim în parohie. Organizatorii şi facilitatorii au relevat dinamism şi experienţă şi peste toate, bucuria socializării, a împreună-slujirii şi legarea unor noi prietenii cu preoţi din toate eparhiile Moldovei definesc starea duhovnicească a perioadei petrecute la Miclăuşeni”.
Totodată, pr. Mihai Radu Bogdan de la Parohia Butnăreşti, Protopopiatul Roman, a spus: „Aceste cuvinte vă descriu o experienţă frumoasă care a fost suma îndrumării distinşilor profesori, a preasfinţiţilor, preacucernicilor şi preacuvioşilor părinţi invitaţi şi a efortului organizatoric al celor de la Centrul de Formare Continuă al Arhiepiscopiei Iaşilor. Am înţeles o dată în plus că Hristos stă la poarta sufletului fiecăruia aşteptând partea noastră de lucrare în aria mântuirii personale şi a credincioşilor păstoriţi”.
Din partea Episcopiei Huşilor, pr. Giani Paul Rariţă de la Parohia „Sf. Nicolae” Huşi, ne-a spus: „Întreaga organizare de la Miclăuşeni este o chemare care dăruieşte un suflu nou misiunii preoţeşti. Vrând, nevrând, intrăm într-un anumit ritm, într-o anumită cadenţă a paşilor în lucrarea cotidiană. Prin chemarea noastră facem auzită strigarea lui Hristos celor care au urechi de auzit şi Îl facem cunoscut celor care au ochi de văzut. Trăirile, experienţele zilelor petrecute în acest cadru teologic mă fac recunoscător organizatorilor şi profesorilor pentru cuvinte, dragoste şi grijă şi mulţumitor Bunului Dumnezeu pentru toate”.
Concluziile finale ale acestei sesiuni de cursuri de la Miclăuşeni sunt imprimate de întărirea motivaţiei slujirii jertfelnice a preoţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.