„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
Noul protoiereu de Târgu Neamţ, hirotesit de IPS Părinte Mitropolit Teofan
Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a aflat ieri în mijlocul credincioşilor din Parohia „Sfinţii Voievozi” din Târgu Neamţ. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, iar la final i-a oferit părintelui Ioan Dogariu, parohul bisericii şi fost protopop de Târgu Neamţ, distincţia onorifică „Crucea patriarhală” din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Tot ieri a fost instalat în mod oficial şi hirotesit în funcţia de protopop al Protoieriei Târgu Neamţ părintele Pintelei-Neculai Axentioi, paroh al bisericii din Nemţişor.
Evenimentele de ieri de la Biserica „Sfinţii Voievozi” din Târgu Neamţ au debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de către IPS Părinte Mitropolit Teofan. Au fost prezenţi la slujbă preoţi din întreg Protopopiatul Târgu Neamţ, părinţi protopopi din Eparhia Iaşilor, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, precum şi stareţi şi stareţe de la mănăstirile din zona Neamţului. De asemenea, la slujbă au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene: preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ - Ionel Arsene, deputatul Dănuţ Andruşcă, d-l primar Daniel Harpa, d-na primar Maria Petraru.
În cadrul slujbei arhiereşti, tânărul diacon George Anăstăsoae a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei „Sfinţii Voievozi” - Zoiţani, Protopopiatul Săveni.
La finalul Liturghiei, Părintele Mitropolit Teofan a rostit cuvântul de învăţătură, după care a mulţumit părintelui Ioan Dogariu, parohul Bisericii „Sfinţii Voievozi” şi fost protopop de Târgu Neamţ, pentru întreaga activitate derulată în slujba Bisericii. Mulţumire aparte a fost adusă pentru cei 14 ani de activitate în funcţia de protoiereu. Ierarhul a ţinut să evidenţieze şi una din trăsăturile care l-au definit pe părintele Dogariu în activitatea sa - echilibrul: „Am observat în viaţa părintelui Ioan această încercare continuă de a rămâne în echilibru, în balanţă, în dreapta socoteală, pe drumul împărătesc, singurul drum adevărat şi care aduce rodul adecvat în Biserică sau în societate. Părintele a avut în primul rând echilibrul între viaţa de familie şi viaţa de preot, fiind susţinut pe de o parte de o familie binecuvântată, iar pe de altă parte de o slujire preoţească adevărată. Apoi a avut echilibru între viaţa de preot de parohie şi viaţa de protopop, ştiut fiind faptul că menţinerea acestor două slujiri în armonie nu este uşoară. Dumnezeu l-a ajutat pe părintele să se consacre grijii faţă de parohie, neuitând de grija faţă de protopopiat, şi să se consacre lucrării de protopopiat, neuitând de responsabilitatea sa primă, cea de preot de parohie. Apoi a existat echilibrul între viaţa de parohie şi slujirea la protopopiat, pe de o parte, şi slujirea mănăstirilor din zonă, apoi lucrarea de echilibru între slujirea preoţimii şi slujirea Centrului eparhial, a Centrului mitropolitan. În toate aceste lucrări, părintele Ioan a îmbinat şi echilibrat severitatea cu blândeţea, fermitatea cu îngăduinţa, dreptatea cu pacea”.
Ierarhul i-a înmânat apoi părintelui Dogariu „Crucea patriarhală pentru clerici”, distincţie acordată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Actul prin care s-a conferit această distincţie a fost citit de părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Părintele Ioan Dogariu: „Nu m-am considerat şef, ci m-am considerat împreună-lucrător”
Părintele Ioan Dogariu a mulţumit pentru distincţia primită, subliniind că ea este reprezentativă pentru toţi preoţii şi credincioşii din protoierie: „Sfânta cruce patriarhală pe care am primit-o nu este doar darul meu, ci este darul tuturor părinţilor din Protopopiatul Târgu Neamţ şi darul celor cu care am lucrat la Protopopiatul Târgu Neamţ. Am încercat să lucrez cu toţi în duhul păcii; nu m-am considerat şef, ci m-am considerat împreună-lucrător cu ei. Nu mi-a plăcut absolut niciodată să văd un preot sau un lucrător din cadrul protopopiatului trist, ci am dorit mereu să trecem peste toate cu zâmbetul pe buze şi să lucrăm cu bucurie. Au fost lucrări multe şi ţin să menţionez că fără colaboratori nu aş fi putut face mare lucru. Le mulţumesc din suflet Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan pentru încrederea pe care mi-au acordat-o”.
„Să facem împreună voia Sa cea mântuitoare”
Tot ieri, la Biserica „Sfinţii Voievozi”, a fost instalat în mod oficial în funcţia de protopop al Protoieriei Târgu Neamţ părintele Pintelei-Neculai Axentioi. Sfinţia sa, care este şi paroh al bisericii din Nemţişor, a fost numit în această demnitate la sfârşitul anului trecut. În finalul alocuţiunilor, părintele Axentioi a menţionat câteva gânduri referitoare la noua responsabilitate: „Îmi dau bine seama de răspunderea care mă apasă pe umeri, de multiplele îndatoriri ce-mi stau în faţă şi de nădejdile pe care Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan şi preacucernicii părinţii le pun în noul lor protoiereu. Protopopul este prelungirea mâinilor arhiereului în protoierie, în comuniune cu fiecare parohie şi cu fiecare enoriaş. De aceea, aş dori ca părinţii din protopopiat să vadă în mine nu persoana mea, ci însuşi glasul şi mâinile lucrătoare ale Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan. Să-mi ajute Dumnezeu să intru în duhul Înaltpreasfinţitului şi să facem împreună voia Sa cea mântuitoare. Fiecare parohie şi preot are probleme, provocări, dar şi bucurii; de aceea protoiereul este chemat să poarte împreună cu preoţii ceea ce Părintele Mitropolit numea «crucea misiunii preoţeşti şi bucuria împlinirii ei». Împreună fiind mitropolit, preoţi şi credincioşi, avându-L pe Domnul Hristos ca Izvor de putere, viaţa Bisericii se împlineşte spre slava lui Dumnezeu.”
Evenimentele de ieri de la Târgu Neamţ s-au încheiat cu slujba Parastasului pentru toţi preoţii din protopopiat ce au trecut la Domnul în decursul anilor.