„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
O călătorie de inspiraţie în capitala Europei
În perioada 3-7 decembrie 2016, 30 de tineri beneficiari ai proiectului asociaţiei NEPSIS Belgia - Investeşte în România!Investeşte în educaţie au călătorit în capitala Europei, Bruxelles.
Călătorii au provenit din cadrul ASCOR Iaşi, dar şi din cadrul filialelor ATOR din Iaşi, Albeşti, Hârlău, Dorohoi, Zoiţani, precum şi dintre tinerii beneficiari ai Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, participanţi la activităţile centrelor de zi „Mia Casa“ Inculeţ şi „Sfânta Marina“.
Cu toţii am fost invitaţi la Bruxelles pentru a intra în contact cu valorile culturale şi netrecătoare ale Belgiei, pentru a ne întâlni cu românii din diaspora, cu prietenii noştri din NEPSIS şi pentru a descoperi dincolo de toate că prietenia nu are graniţe şi că efortul făcut la tinereţe poate da roade mai târziu. Călătoria a fost un pretext de descoperire a lumii, a potenţialului nostru, cântărind cât o bibliotecă citită.
Bruxellesul este sălaşul nobilimii de odinioară. Nu trebuie să păşeşti prea mult dintr-un loc în altul pentru ca să fii introdus de conturul clădirilor într-un alt secol, cu idealurile şi cultura proprie. Grand Place este locul unde tinerii au fost pătrunşi de spiritul şi grandoarea unui oraş marcat de curentele culturale ale Europei Occidentale. Primăria din Bruxelles, în vârful căreia se înalţă arhanghelul Mihail, rivalizează cu Casa Regelui aflată vizavi, construită cu un secol mai târziu, iar competiţia arhitecturală continuă cu casele breslelor, fie ei pescari, croitori, fierari, brutari sau aurari, ce se prelungesc în lateralele celor două.
Oraşul Brugge, sau Veneţia Nordului, a rămas în memoria locală prin peisajul de epocă medievală conservat până astăzi. Ceea ce îl face deosebit, însă, este scopul filantropic pentru care, aici, s-a construit un ansamblu de clădiri, case, spital, biserică, menite să adăpostească, să hrănească şi să îngrijească pe cei bolnavi şi nevoiaşi. Acest ansamblu este cunoscut în istorie drept beghinaj, iar noi ne-am pierdut printre case şi grădini întrebându-ne cum se petreceau toate în acele vremuri.
La invitaţia eurodeputatului român Sorin Moisă, grupul a vizitat Parlamentul European, intrând în contact cu românii care lucrează aici. Această vizită a reprezentat pentru noi, tânăra generaţie, o cultivare a grijii pentru cârmuirea Europei, dar şi a ţării noastre. Să înţelegi că tu, ca tânăr, prin atitudinea ta civică eşti responsabil de ce se întâmplă în ţara ta sau în Europa este un prim pas în asumarea calităţii tale de cetăţean. Să înţelegi şi care îţi sunt drepturile şi cum acestea îţi sunt afectate în anumite situaţii şi ce ar trebui să faci am descoperit că este important. Tinerii sunt şi prezentul şi viitorul societăţii, şi fără implicarea noastră activă în viaţa cetăţii, viitorul poate avea o formă care să nu ne reprezinte.
Contactul cu comunitatea ortodoxă română din Bruxelles a reprezentat cel mai important moment al călătoriei. Aici, în calitate de minoritate, darurile Bisericii devin mai uşor de observat. Apropierea dintre credincioşi reprezintă nu doar un mijloc de a împlini dorul de ţara natală, ci şi puterea de a vedea greutăţile şi necazurile cotidiene ca pe un pas spre dobândirea lucrurile netrecătoare, veşnice. Grupul nostru a fost găzduit de Parohia «Sfântul Nicolae» la a cărui hram am şi participat, ocazie cu care ne-am bucurat de întâlnirea cu Înaltpreasfinţitul Mitropolit Iosif, Preasfinţitul Ignatie Mureşeanul şi părintele Nicolae Tănase.
Asociaţia NEPSIS este asociaţia de tineret a Mitropoliei Europei Occidentale şi Meridionale şi îşi desfăşoară activitatea cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif. Filiala din Belgia a fost înfiinţată formal în anul 2011. Proiectul „Investeşte în educaţie. Investeşte în România“ a fost iniţiat în anul 2013 de Asociaţia NEPSIS Belgia şi îşi propune sprijinirea tinerilor din România activi în societate, cu scopul împiedicării abandonului şcolar. Este un proiect iniţiat de tineri pentru tineri cu sprijinul membrilor comunităţilor româneşti din Belgia, care au devenit investitori NEPSIS. Peste 200 de tineri au fost beneficiari ai proiectului în ultimii trei ani. Povestea continuă.
Rămânem recunoscători prietenilor noştri, precum şi tuturor celor care ne-au oferit oportunitatea de a se întâlni cu aceste locuri, oameni şi personalitaţi menite să ne inspire pe noi, viitoarea generaţie. Nădăjduim că jertfa şi osteneala lor se înscriu în rândul acelor virtuţi care vor rămâne netrecătoare în neamul omenesc.
(Emilian Donisanu – Asociaţia Tineretul Ortodox Român, filiala Iaşi)