„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
O nouă biserică închinată Sfintei Cuvioase Parascheva, sfinţită de IPS Părinte Mitropolit Teofan
Pentru credincioşii Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din localitatea Mastacăn, comuna Borleşti, Protopopiatul Roznov, ziua de duminică, 23 octombrie 2016, a reprezentat un moment aşteptat de aproape zece ani. Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a sfinţit biserica parohială, în prezenţa unui sobor numeros de preoţi şi diaconi, a oficialităţilor locale şi a sute de credincioşi.
Credincioşii din Parohia Mastacăn 2, comuna Borleşti, au găzduit ieri cel mai semnificativ eveniment religios care s-a desfăşurat vreodată în comunitatea lor, respectiv sfinţirea bisericii cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva“. Evenimentul a fost cu atât mai important cu cât slujba de târnosire, urmată de Sfânta Liturghie, a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în sobor numeros de preoţi şi diaconi. În soborul slujitor, alături de pr. paroh Adrian Huştiu, au fost prezenţi şi părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, precum şi părintele Vasile Ţoc, protoiereul Protopopiatului Roznov.
„Cel care-L are pe Hristos în viaţa sa trăieşte ca-n ţara Galileei“
După ce biserica a fost sfinţită prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, iar Sfânta Masă din altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin, a urmat slujba Sfintei Liturghii, oficiată pe o scenă special amenajată în curtea locaşului de cult. După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a subliniat în cuvântul de învăţătură diferenţele dintre o viaţă trăită întru Hristos şi o viaţă fără de Hristos: „Hristos ne-a iubit cu iubire nespusă şi El ne ridică de la pământ la cer şi al Lui făptură suntem. Cel care-L are pe Hristos în viaţa sa trăieşte ca-n ţara Galileei, fiind viu, nu mort, având privirea spre cer, nu doar pe pământ, simţind mereu că este făptură a lui Hristos, nu făptură venită de aiurea şi care se îndreaptă spre nicăieri. Pe de altă parte, viaţa omului fără de Hristos este ca vieţuirea în pustiul Gadarei: omul devine o fiinţă bântuită de puterile întunericului, asemenea celui din Evanghelia zilei, care nu are haine, adică veşmântul Botezului, care nu are locuinţă, adică nu aparţine de nimic, şi care aleargă tot timpul să aibă mai mult, să domine, să poruncească, să fie cel mai mare, având ambiţii şi orgolii peste măsură“.
„A Domnului fiind biserica de acum, trebuie să ne dăm mai mult silinţa să purtăm grijă de ea“
La finalul Sfintei Liturghii, în momentul împărtăşirii credincioşilor, pr. protopop Vasile Ţoc a dat citire hrisovului de sfinţire, după care părintele Adrian Huştiu, parohul bisericii din Mastacăn, a ţinut un emoţionant cuvânt: „Vreau să vă mărturisesc cu privire la ridicarea acestei biserici că ea s-a realizat din dragoste faţă de Bunul Dumnezeu, iar credincioşii parohiei noastre şi-au pus toată priceperea şi talantul în slujba lui Dumnezeu. În proporţie de 90%, lucrările au fost efectuate în regim propriu şi prin muncă voluntară a enoriaşilor. Odată cu înălţarea acestui locaş de cult, am încercat, şi nădăjduiesc că am şi reuşit, să zidim şi biserica din sufletele credincioşilor, şi să realizăm comuniunea credincioşilor, astfel încât să ne simţim ca în familia cea mare - familia lui Hristos. Biserica a fost în această zi sfinţită şi închinată lui Dumnezeu; sunt ferm convins că dragostea şi jertfa noastră se vor înmulţi mai mult decât până acum, fiindcă odată sfinţită biserica, ea este a Domnului şi El ne-o lasă nouă ca să lucrăm în ea cu frică şi cu cutremur la mântuirea noastră şi a celor din jur. A Domnului fiind biserica de acum, trebuie să ne dăm mai mult silinţa să purtăm grijă de ea şi să o înfrumuseţăm aşa cum se cuvine, având în minte rugăciunea care spune că «în biserica slavei Tale stând, în Cer ni se pare a ne aşeza». Într-adevăr, biserica este cerul pogorât pe pământ, este laborator al Învierii şi anticameră a Împărăţiei lui Dumnezeu“.
La finalul slujbei arhiereşti, a avut loc acordarea de distincţii din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei pentru preotul slujitor şi ctitori. Părintele paroh Adrian Huştiu a fost ridicat la treapta de iconom stavrofor, iar d-na preoteasă Ioana Huştiu, alături de primarul comunei Mastacăn - d-l Vasile Puică, alături de Consiliul parohial şi de enoriaşii Parohiei Mastacăn 2, au primit distincţii de vrednicie.
Lucrările de zidire a bisericii Parohiei Mastacăn 2 au fost realizate în perioada 15 octombrie 2007 - 13 octombrie 2009. Terenul necesar a fost donat de către Gabriela Ciupercă şi fraţii Toader, Ion şi Matilda Ciupercă, iar proiectul a fost realizat de Aurel Bojescu. Catapeteasma locaşului de cult şi mobilierul bisericesc au fost executate de echipa meşterului Aurel Loghin din Vânători - Neamţ, iar pictura a fost realizată în tehnica all secco de către Daniel şi Dan Adăscăliţei din Roznov, între anii 2012-2014; icoanele de pe catapeteasmă au fost realizate de Iuliana Saracuţu din satul Leontineşti, Bacău.