„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
„O oportunitate extraordinară pentru tinerii preoţi”
Aproximativ 20 de slujitori recent hirotoniţi participă, în perioada 1-12 iulie 2019, la Centrul „Sfântul Proroc Ilie” din Miclăuşeni, judeţul Iaşi, la Atelierul pentru formarea tinerilor preoţi, sesiunea 2019. Ieri, 4 iulie 2019, alături de clerici s-a aflat Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, care le-a vorbit preoţilor participanţi. Ziua a început cu Sfânta Liturghie, săvârşită în biserica Mănăstirii Miclăuşeni.
Ziua de ieri a început cu oficierea Sfintei Liturghii de către Episcopul Huşilor, dimpreună cu soborul preoţilor aflaţi la Atelierul de pregătire. Alături de ierarh au mai slujit părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilier educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, dar şi părintele Lucian Filip, directorul Centrului de formare continuă al eparhiei. După săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti, părinţii tineri hirotoniţi au luat parte la sesiunea de lucru „Domnul în căutarea omului - prin lucrarea părintelui”, susţinută de PS Ignatie.
„Consider că este o oportunitate extraordinară pentru tinerii preoţi de-a ne întâlni, de-a discuta teme absolut esenţiale şi importante în misiunea lor şi în lucrarea Bisericii. Tema atelierului pe care am pregătit-o este «Domnul în căutarea omului - prin lucrarea preotului», care are drept idee esenţială permanenta disponibilitate, ospitalitate duhovnicească a preotului în a-l primi cu inima deschisă pe credincios, pe cel care are nevoie de Dumnezeu, pe cel care are nevoie de sfătuire duhovnicească. Această ospitalitate duhovnicească ar trebui să se concretiteze în capacitatea de a-l accepta pe cel care vine înspre slujitorii Bisericii, exact aşa cum este el, fără a-l judeca, fără a-l încerca să-l evalueze din punct de vedere spiritual. Grija permanentă şi constantă a unui duhovnic este ca prin tot ceea ce face, chiar şi prin gesturile cele mai nesemnificative, să reuşească să disloce nişte inerţii care să-l conducă înspre a-L dori pe Dumnezeu, în a trăi mai conştient, mai plenar, credinţa în Dumnezeu”, ne-a spus Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor.
„Suntem la finalul primei treimi din perioada Atelierului de pregătire pentru tinerii preoţi, după câteva momente extraordinare alături de părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Eparhiei Iaşilor, de părintele profesor Constantin Necula, astăzi - de Preasfinţitul Ignatie, ieri - de părintele Iulian Negru. Continuăm această lucrare cu câteva ateliere cu părinţi din Arhiepiscopia Iaşilor care urmăresc să pregătească pe proaspeţii hirotoniţi, preoţi din eparhia noastră, pentru lucrarea pe care o desfăşoară în parohiile lor. Mâine ne vom întâlni cu maica Siluana şi maica Sofronia, de la Centrul «Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil» Talpalari - Iaşi, iar finalul acestei săptămâni o să fie dedicat unui pelerinaj. Vom discuta despre ce înseamnă un pelerinaj, cum se desfăşoară, dar cel mai important, vom experimenta un pelerinaj. Vom merge la mănăstirile Pângăraţi, Bistriţa, Horaiţa, iar după Sfânta Liturghie vom încerca să aprofundăm ce înseamnă un pelerinaj duhovnicesc reuşit. Săptămâna viitoare vom avea un atelier de comunicare, unul în zona Pro Vita, unul în zona catehetică şi încheiem cu un atelier de administraţie parohială. Prin toate aceste activităţi şi cursuri urmărim să venim în ajutorul preoţilor care întâmpină anumite provocări, care au poate anumite întrebări, încercând să le uşurăm munca şi să le arătăm că suntem alături de ei, ca Biserică”, ne-a declarat părintele Lucian Filip, directorul Centrului de formare continuă al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Programul de pregătire a preoţilor tineri este organizat şi implementat de Sectorul învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, prin Centrul de formare continuă al eparhiei. Timp de două săptămâni, părinţii desfăşoară ateliere tematice şi practice, vor participa la diferite sesiuni de prezentare, vor lucra pe studii de caz şi se vor axa în mod deosebit pe pregătirea misionar-pastorală şi spirituală a slujitorului în parohie, abilităţi necesare privind pastoraţia în comunităţile de provenienţă.