„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
„O privire prietenoasă înveseleşte inima”
Tabăra din pridvorul satului Curături, comuna Ciurea, aflată la a II-a ediţie, s-a desfăşurat între 10 şi 13 august, fiind organizată de ATOR Iaşi, împreună cu părintele paroh Nikifor Hrestic şi părintele Ioan Balan, care s-a alăturat taberei aducând şi copiii din satul vecin, Bordea.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei şi cu ocrotirea Maicii Domnului, tabăra a fost încununată de bucurie şi prietenie. Tema centrală, Prietenia în biserică, a dat un nou sens activităţilor propuse copiilor, sperând ca la finalul taberei să existe noi prietenii, formate în curtea bisericii, între tinerii din cele două sate învecinate.
Încă din prima zi s-au simţit bucuria, nerăbdarea şi entuziasmul din vocile copiilor. Ne-am împrietenit cu toţii cu Sfinţii care ne-au ocrotit grupele formate în timpul activităţilor. Pentru că voluntarii noştri ne-au povestit câte o întâmplare despre fiecare sfânt, i-am cunoscut mai bine şi şi-au făcut astfel loc în sufletele noastre. Atelierele de hand-made, folk, teatru şi dans şi-au atins scopul: ne-au descătuşat de prejudecăţile societăţii în care trăim. Aceste activităţi le-au stârnit copiilor curiozitatea şi i-au ajutat să fie sinceri, să empatizeze şi să dea un bun exemplu despre cum putem trăi frumos în Bisericii. În tabără ne-am preocupat de suflet, dar şi de trup. Alături de domnul Dăscălescu Lucian, responsabilul de formare în cadrul Unităţii de Primire Urgenţe Iaşi, am învăţat cum putem acorda primul ajutor. Ziua s-a încheiat frumos, cu rugăciunea prin care I-am mulţumit Domnului pentru binefacerile sale, cerându-I totodată pază pentru zilele ce urmau.
Aşa cum ne-am obişnuit, zilele în tabără au continuat cu Sfânta Liturghie dimineaţa, cu mult aşteptatele jocuri olimpice, vânătoarea de comori, cu buna dispoziţie şi zâmbetele participanţilor. Jocurile şi vânătoarea de comori au scos în evidenţă însemnătatea prieteniei în biserică şi a lucrului în echipă, copiii înţelegând că putem dobândi bucuria şi mântuirea doar împreună cu semenii noştri. Pentru a pune asta şi mai mult în practică, i-am provocat pe copii la câteva runde de fotbal, volei, badminton şi un joc de strategie ce solicită răbdare şi atenţie, numit Jenga. Nu în ultimul rând, ne-am bucurat de un mic spectacol de cântece şi hore pornite chiar de copii, părinţi şi voluntari, iar apoi de focul de tabără, supravegheat de Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă Ciurea, care ne-a oferit informaţii valoroase despre meseria de pompier.
Tabăra se încheie cu Sfânta Liturghie, moment important în construirea prieteniei noastre, cea mai importantă cărămidă din acest pod format între satele vecine. La finalul zilelor de tabără simţim cu toţii că Dumnezeu a binecuvântat aceste zile încărcate cu amintiri şi prieteniile formate în acest timp frumos.
Aşadar, o tabără este mai mult decât un şir de ateliere, jocuri şi cântece. Este locul în care empatizezi, mediul prielnic pentru a te cunoaşte prin cei din jur, este, în final, secretul unei prietenii adevărate. În acest mod, participanţii la tabără au învăţat că „o privire prietenoasă înveseleşte inima”. (Maria Mădălina Cîtea - ATOR Iaşi)