În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
„Oamenii venerează sfintele moaşte din dorinţa de a se împlini sufleteşte“
Prima zi din cadrul sărbătorilor Sfintei Cuvioase Parascheva a debutat cu procesiunea de scoatere a raclei în care sunt adăpostite moaştele Ocrotitoarei Moldovei. Luni dimineaţă, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
La Catedrala Mitropolitană din Iaşi au debutat ieri, 10 octombrie 2016, manifestările religioase închinate Sfintei Cuvioase Parascheva din acest an. Înainte de răsăritul soarelui, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Acatistului Sfintei Parascheva. Apoi, sfintele moaşte au fost scoase în procesiune în jurul catedralei. Tot ieri s-a oficiat Sfânta Liturghie de către Preasfinţia Sa în catedrala ieşeană, în prezenţa pelerinilor veniţi din mai multe părţi ale ţării. Oamenii au trecut prin dreptul baldachinului Ocrotitoarei Moldovei, unde s-au închinat la racla ce adăposteşte fragmente din moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi părintele Mihai Mărgineanu de la Parohia Toma Cozma din Iaşi, care ne-a mărturisit că adevărata simţire a sărbătorii Sfintei Parascheva se realizează în spaţiul liturgic. „Fiecare zi este pentru noi o sărbătoare, fiind chemaţi să ne bucurăm de prezenţa lui Dumnezeu şi de comuniunea umană. Oamenii venerează sfintele moaşte ale Sfintei Parascheva din dorinţa de a se împlini sufleteşte. Cred că motivul principal care ne aduce mereu în apropierea sfinţilor este setea noastră după Dumnezeu. Sfânta Liturghie este prin excelenţă locul în care ne întâlnim în comuniune cu sfinţii lui Dumnezeu, într-o biserică a cerurilor care se coboară pe pământ“, s-a exprimat părintele Mihai Mărgineanu.
„Binecuvântarea lui Dumnezeu se aşază acolo unde este rugăciune“
Ziua pomenirii Sfintei Parascheva va fi vineri, 14 octombrie 2016. În popor, Ocrotitoarea Moldovei şi a pelerinilor mai este numită şi „Sfânta Vineri“. „În sărbătoarea Sfintei Parascheva se cuprinde o săptămână care începe de luni şi va continua până vineri. Atunci vor fi încununate toate momentele de rugăciune, prin binecuvântarea pe care Sfânta Parascheva o va aduce de la Dumnezeu. Binecuvântarea lui Dumnezeu se aşază acolo unde este rugăciune, comuniune şi dorinţă pentru cele sfinte. Cred că acest dor după cele sfinte îi adună pe oamenii din toate părţile ţării spre a ne apropia de Dumnezeu prin rugăciunile Sfintei Cuvioase Parascheva. Pelerinii care stau la rând se pot încredinţa de faptul că pe măsură ce se apropie de racla sfintelor moaşte, simt că se apropie de Împărăţia lui Dumnezeu“, a adăugat părintele Mihai Mărgineanu, care a remarcat că atât pentru preoţi, cât şi pentru pelerini marea bucurie sufletească vine din apropierea de sfinţi.