„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Olimpiada la disciplina religie în judeţul Vaslui
La Şcoala Gimnazială „Iorgu Radu“ din Bârlad, s-a desfăşurat sâmbătă, 18 martie 2017, faza judeţeană a Olimpiadei de religie ortodoxă. Cu prilejul organizării concursului, s-a desfăşurat expoziţia personală de flori a profesoarei Jenica Bodea şi s-a vizitat expoziţia „Aurul şi argintul antic al României“.
Elevii din judeţul Vaslui au participat sâmbătă, 18 martie 2017, la faza judeţeană a Olimpiadei de religie ortodoxă. Competiţia s-a desfăşurat la Şcoala Gimnazială „Iorgu Radu“ din Bârlad, iar la această etapă s-au calificat 75 de elevi din tot judeţul Vaslui care va fi reprezentat la Olimpiada Naţională de religie de următorii elevi: Sabina Elena Stănescu, clasa a VII-a, Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu“ din Bârlad, Teodora Agavriloaei, clasa a VIII-a, Liceul „Ştefan cel Mare“ - Codăieşti, Roxana Elena Ciobanu, clasa a IX-a, Liceul „Ştefan cel Mare“ - Codăieşti, Georgiana Huţuleac, clasa a X-a, Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu“ din Bârlad, Elena Madălina Pălălae, clasa a XI-a, Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu“ din Bârlad, Nicolae Răzvan Pintilii, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu“ din Vaslui. După cum ne-a relatat prof. Monica Mocanu, inspector pentru disciplina religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui, elevii participanţi au beneficiat din partea şcolii organizatoare de un program special. „Amintim de vizita la Muzeul «Vasile Pârvan» şi de rularea filmului educativ „Marieâs story“. La muzeu, elevii participanţi au vizionat expoziţia «Aurul şi argintul antic al României», ce cuprinde 1.065 de piese confecţionate din aur şi argint“, a spus prof. Monica Mocanu.
„Dumnezeu lucrează prin oameni frumoşi şi inimoşi“
În timpul desfăşurării olimpiadei a avut loc prezentarea expoziţiei personale de flori a profesoarei de religie Jenica Bodea, invitat special fiind profesoara Larisa Andronache, fost director al Şcolii Gimnaziale „Iorgu Radu“ din Bârlad. „Am pregătit această expoziţie pentru colegi, fiind dedicată în mod special unor persoane dragi din viaţa mea, ca o cinstire adusă primăverii, renaşterii şi bucuriei de frumos, reflectând în fiecare lucrare stări, emoţii şi trăiri“, a remarcat prof. Jenica Bodea. În organizarea etapei judeţene a Olimpiadei de religie, un sprijin considerabil a venit din partea prof. Jenica Bodea şi din partea prof. Daniela Mărcuţă, directoarea Şcolii Gimnaziale „Iorgu Radu“ din Bârlad. „Dascălii din şcoala-gazdă au arătat că Dumnezeu lucrează prin oameni frumoşi şi inimoşi, care, de dragul copiilor participanţi la aceasta olimpiadă a vieţii, ştiu să se dăruiască, orice sacrificiu fiind de fapt bucurie! Felicitări elevilor şi cadrelor didactice care au participat la această competiţie!“, s-a exprimat inspectoarea pe disciplina religie din cadrul ISJ Vaslui.
„Olimpiada de religie are o semnificaţie aparte în viaţa mea“
O parte dintre elevii participanţi au dorit să-şi manifeste impresiile legate de participarea la concurs. Maria Laura Dorin, clasa a IX-a, Colegiul Naţional „Gh. Roşca Codreanu“ din Bârlad: „A fost o experienţă foarte frumoasă pe care oricând aş mai repeta-o. Mă bucur de ocazia pe care am avut-o pentru a descoperi o lume minunată!“. Georgiana Huţuleac, clasa a X-a - Colegiul Naţional „Gh. Roşca Codreanu“ din Bârlad: „Olimpiada de religie mi-a dovedit încă o dată faptul că mai există tineri pentru Dumnezeu, ce doresc a se dezvolta din punct de vedere spiritual. Subiectele nu au fost uşoare, însă ne-au oferit posibilitatea sa ne deschidem şi să ne exprimăm opinia asupra unor probleme de actualitate. Olimpiada de religie a fost un prilej prin care am reuşit să mă apropii şi mai mult de Dumnezeu, prin aprofundarea unor teme religioase extrem de fascinante“. Alexandra Teodora Concita, clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Gh. Roşca Codreanu“ din Bârlad: „Deşi particip la olimpiade şi la concursuri încă de pe băncile şcolii generale, experienţa olimpiadei de religie nu s-a putut compara cu nici o alta de până atunci. Religia, în special Ortodoxia, nu cuprinde doar dogme şi teorii morale, ci implică trăire autentică, bucuria specifică creştinismului şi ancorarea nădejdii în Dumnezeu, care rânduieşte fiecăruia după folos. Olimpiada de religie m-a determinat să privesc mai atent şi mai mult partea frumoasă a fiecărui om. M-a ajutat să-mi fac prieteni şi să mă conving că a face lucrurile cu dragoste şi cu sinceritate nu lasă loc dezamăgirilor“. Elena Madălina Pălălae, clasa a XI-a, Colegiul Naţional „Gh. Roşca Codreanu“ din Bârlad: „Olimpiada de religie are o semnificaţie aparte în viaţa mea, fiind nu numai prilej de aprofundare a adevărului de credinţă, ci şi ajutor în misiunea creştinului de a vindeca, pe cât posibil, o societate lipsită de valori morale. Totodată, această dorinţă de a adânci cele oferite la ora de religie şi în Biserică este strâns legată de aspiraţiile mele profesionale, de visul de a deveni un medic bun“.