„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Olimpic internaţional de la Seminarul Teologic Ortodox din Iaşi
Începutul acestui an şcolar vine cu o realizare deosebită pentru Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iaşi. Elevul Emilian Pentiuc a obţinut pentru a doua oară consecutiv premiul întâi în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Olimpiadei Internaţionale a Elenismului, competiţie desfăşurată în perioada 5-8 septembrie 2019 la Palatul Parlamentului din Bucureşti.
Cea de-a VI-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale a Elenismului s-a desfăşurat la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, în perioada 5-8 septembrie 2019, cu 79 de participanţi din România şi din alte 13 ţări, precum Grecia, Cipru, Turcia, Serbia, Germania, Italia, Ucraina, Rebublica Moldova, Ungaria, Portugalia, Anglia. Această ediţie a fost organizată de Uniunea Elenă din România, reprezentată de prof. dr. Dragoş Gabriel Zisopol, şi Ministerul Educaţiei Naţionale, în colaborare cu Ministerul Educaţiei Elene.
„Povestea lui Emilian, elevul ce obţine premiul I la Olimpiada Internaţională a Elenismului doi ani consecutivi, se înscrie în tiparul celor care se tot scriu despre olimpici: 10% talent, iar restul muncă, multă muncă. Totul a început anul trecut, în februarie 2018. În calitate de profesor la Seminarul Teologic din Iaşi, i-am solicitat prezenţa la faza judeţeană a olimpiadei, iar un prim premiu I l-a stimulat să se pregătească conştiincios pentru următoarea etapă. Şi în acest fel şi-a petrecut ultimii doi ani, trecând cu succes de la o etapă la alta şi terminând de fiecare dată cu premiul I la faza internaţională. Anul trecut, în septembrie 2018, a obţinut premiul I la Olimpiada Internaţională a Elenismului, ediţia a V-a, nivelul A1, iar anul acesta, în septembrie 2019, este răsplătit din nou cu premiul întâi la aceeaşi competiţie. Cel de-al doilea premiu a fost obţinut de reprezentantul Ungariei, iar premiul al III-lea a revenit unui elev din Grecia. Pentru a ajunge la acest nivel, Emilian a muncit mult, mai mult decât poate cineva să-şi imagineze, pentru a recupera materia precizată în regulamentul de participare la olimpiadă. Dovadă stau zecile de cărţi xeroxate, sutele de ore de lucru împreună, dar şi individual. Au fost momente în care Emilian a ales să sacrifice vacanţele, orele libere din timpul anului şcolar sau chiar să lipsească de la alte ore pentru a se concentra asupra pregătirii, momente în care s-a răzvrătit şi tot îmi adresa întrebări «Dar chiar trebuie să învăţ şi asta?», «Ce nevoie am şi de asta?». Emilian este elevul care îţi face munca uşoară ca profesor, este conştiincios, sârguincios, consecvent, iar tot parcursul său nu ar fi fost posibil fără sprijinul financiar, înţelegerea, răbdarea şi răsplata părinţilor”, a declarat Silvia Chiosea, profesor de neogreacă.
„Olimpiada de neogreacă este o experienţă de neuitat, o competiţie bazată pe creativitate şi originalitate. Muzicalitatea şi frumuseţea aparte a acestei limbi mă face să fiu mândru că vorbesc limba unui popor care a deschis porţile civilizaţiei antice. Încă din clasa a IX-a, acest liceu mi-a dat şansa să studiez limba neogreacă, dar şi oportunitatea de a o întâlni pe doamna profesoară Silvia Chiosea, persoana care mi-a descoperit talentul şi abilitatea de a învăţa limba greacă, înscriindu-mă la toate etapele olimpiadei, iar cu fiecare izbândă trezind în mine dorinţa de a ajunge cât mai sus. După sute de ore de muncă, efortul meu a fost încununat cu premiul I la faza internaţională din septembrie 2018. Însă, pentru a repeta experienţa, a fost nevoie să mă depăşesc pe mine însumi, iar Lectoratul de Neogreacă din Iaşi mi-a oferit posibilitatea să mă pregătesc cu doamna Soultana Arvanitaki, profesor universitar detaşat din Grecia. Recompensele materiale care urmează unei competiţii de asemenea anvergură, diplomele şi medaliile pe care le obţin nu pot reda intensitatea sentimentelor care mă încearcă la festivitatea de premiere”, ne-a vorbit Emilian Pentiuc, elevul olimpic al seminarului ieşean.
La ceremonia de deschidere şi cea de premiere au participat, pe lângă elevii concurenţi şi profesorii însoţitori, oficialităţi, precum ambasadorul Greciei, ambasadorul Ciprului, ambasadorul Turciei, reprezentaţi ai altor minorităţi din România, membri ai Parlamentului României şi secretari de stat. (F.P., S.C.)