„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
„Om liber, adică biruitor, nu este decât cel care-l iubeşte pe celălalt“
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă, a fost sărbătorit în oraşul Botoşani prin Liturghie arhierească. În jur de 1.000 de botoşăneni s-au adunat ieri la Biserica „Sfântul Gheorghe“ din municipiu, pentru a-şi sărbători patronul spiritual. În acest an, cu prilejul hramului, au fost aduse spre închinarea credincioşilor fragmente din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae şi ale Sfinţilor Doctori fără de arginţi Epictet şi Astion.
Ieri, 23 aprilie 2017, în Duminica a II-a după Paşti (a Sfântului Apostol Toma), când Biserica Ortodoxă îl serbează pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Botoşani, pe un podium special amenajat în curtea locaşului de cult.
Din soborul slujitor au făcut parte, alături de părintele paroh Dumitru Mateciuc, pr. Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Lucian Leonte, protopopul Protoieriei Botoşani, şi pr. prof. dr. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe“ din Botoşani. La slujbă au fost prezenţi şi prefectul judeţului Botoşani, Dan Şlincu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Costică Macaleţi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Gheorghe Sorescu, primarul Cătălin Flutur şi viceprimarul Marian Murariu.
„E cea mai uşoară şi cea mai grea poruncă“
După citirea Evangheliei, în cuvântul de învăţătură rostit, IPS Mitropolit Teofan a subliniat faptul că a fi biruitor înseamnă, printre altele, să ai capacitatea de a-ţi iubi aproapele: „Domnul Hristos adresează îndemn şi poruncă celor din vremea vieţii Sale pământene, şi prin ei şi nouă, celor de astăzi şi din toate vremurile: «Să vă iubiţi unul pe altul!». E cea mai uşoară şi cea mai grea poruncă; e cea mai la îndemână şi, în acelaşi timp, cea mai grea de abordat. A-l iubi pe celălalt înseamnă, în cele din urmă, a nu privi la tine, a privi la aproapele, a vedea în el chipul lui Dumnezeu, şi prin aceasta reuşeşti să-ţi depăşeşti iubirea de sine, reuşeşti să te deschizi spre celălalt, devenind astfel biruitor. Om liber, adică biruitor, nu este decât cel care-l iubeşte pe celălalt. Cel care nu iubeşte este, pe de o parte, un om cuprins de întuneric, iar, pe de altă parte, este înconjurat de lanţurile sclaviei, căci nimic nu este mai de plâns decât omul neputincios a depăşi starea de ură, de răzbunare, de dorinţă de a face rău. În această zi, cele două sărbători - Duminica Sfântului Toma şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - sunt tocmai un îndemn pentru a înţelege cum Domnul Hristos a devenit biruitor asupra morţii, păcatului şi necredinţei, şi cum Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, la rândul său, a devenit biruitor, adăpându-se şi hrănindu-se din biruinţa lui Hristos asupra păcatului, necredinţei şi a morţii“.
Pe parcursul întregii slujbe, credincioşii s-au putut închina la racla ce adăposteşte fragmente din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae şi ale Sfinţilor Doctori fără de arginţi Epictet şi Astion, aduse de la Mănăstirea „Sfânta Treime“ - Ştiubieni. Acestea vor rămâne aşezate spre închinare până în Duminica Mironosiţelor, 30 aprilie 2017.
„Ne bucurăm că am reuşit să continuăm tradiţia de aproape 17 ani, ca la Zilele oraşului să avem în mijlocul nostru odoare din tezaurul Ortodoxiei. Anul acesta am adus spre venerare credincioşilor din Botoşani, cu ocazia hramului bisericii şi Zilelor oraşului, moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni, şi moaştele Sfinţilor doctori fără de arginţi Epictet şi Astion de la Mănăstirea «Sfânta Treime» din Ştiubieni. Vă aşteptăm ca săptămâna aceasta să ne mai rugăm împreună, cât vor rămâne sfintele moaşte la biserică. Aşa cum îl aşteptaţi pe Moş Nicolae în ajunul zilei de 6 decembrie ca să vină cu daruri la copiii dumneavoastră, în această săptămână Sfântul Nicolae vă aşteaptă cu pruncii dumneavoastră să primiţi harul binecuvântării la sfintele lui moaşte“, a subliniat parohul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“, părintele paroh Dumitru Mateciuc.
Reabilitare cu fonduri europene
Prezent la slujba arhierească, primarul Cătălin Flutur a precizat că proiectul pentru obţinerea fondurilor europene pentru refacerea bisericii ctitoriei Elenei Rareş a fost finalizat: „Primăria, în parteneriat cu Parohia «Sfântul Gheorghe», a reuşit şi a depus proiectul pentru reabilitarea acestui frumos locaş de cult. Este vorba de două milioane de euro care sigur vor da viaţă bisericii, clopotniţei şi oraşului Botoşani“. La rândul său, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a subliniat necesitatea reabilitării Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Botoşani, având în vedere şi faptul că aceasta are şi valoare istorică: „O şcoală, un spital, o şosea, şi cu atât mai mult o biserică, care se află într-o anumită stare de degradare, sunt importante. Iar dacă acestea sunt şi purtătoare de foarte multă istorie, precum Biserica «Sfântul Gheorghe», cu atât mai mult sunt valoroase atât pentru noi, cât şi pentru generaţiile viitoare“.
La final, credincioşii prezenţi au primit din partea municipalităţii botoşănene sarmale, cozonac şi câte un pahar de vin. Biserica „Sfântul Gheorghe“ a fost ctitorită în anul 1551 de Elena Rareş, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe fiind şi ocrotitorul municipiului Botoşani.