„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Omul cel vechi din interiorul nostru ne trage mereu în jos”
Râvna a fost tema principală a omiliei rostite de stareţul Mănăstirii Putna miercuri, în prima săptămână din Post, după Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. „Omul cel vechi din interiorul nostru mereu ne trage în jos, mereu nu ne lasă să ne înălţăm la cer precum Ilie prorocul”, dar trebuie „să ne silim şi să nu ne împuţinăm în a avea râvnă şi dragoste”, a spus arhim. Melchisedec Velnic.
Pentru a evidenţia folosul râvnei în rugăciune, părintele a reflectat asupra unui cuvânt din Filocalie, al Sfântului Talasie Libianul: „Când îţi aduci aminte de Dumnezeu, înmulţeşte rugăciunile şi ostenelile tale, pentru ca atunci când Îl vei uita, Domnul să-şi aducă aminte de tine”.
„Şi mai frumos este să ştii că Dumnezeu îşi aduce aminte de tine şi nu te va lăsa. Prin orice încercare vei trece el va fi deasupra ta, îţi va purta de grijă”, a asigurat părintele stareţ.
În continuare, părintele Melchisedec a oferit drept pildă de râvnă adevărată şi statornicie pe Sfântul Proroc Ilie, care a fost „un om de foc, ca un rug care a ars mereu şi nu s-a mistuit”, dar şi pe Sfântul Ioan Gură de Aur, „care stă lângă tronul dumnezeirii”.
În acelaşi context, părintele a atras atenţia asupra împrăştierii minţii şi a spus că „ori de câte ori ieşim din casa lui Dumnezeu ne agăţăm şi ne lăsăm prinşi de duhul grijii de multe”.
„În casa lui Dumnezeu, permanent râvna, dragostea şi ataşamentul nostru trebuie să fie către numele Lui. Dacă nu înţelegem cuvântul care se citeşte sau se cântă să ne silim să completăm cu rugăciunea noastră personală, sau cu rugăciunea vameşului: «Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului». Atunci Dumnezeu caută cu ochi milostiv spre noi. Dar să zicem, dar să stăruim, să batem”, a îndemnat părintele stareţ.
Râvna vine şi din cultivarea minţii, a mai explicat arhim. Melchisedec, „din auz”. De aceea a făcut câteva recomandări de lectură:
„V-am îndemnat şi vă îndemnăm de nenumărate ori şi Biserica permanent vă îndeamnă: Citiţi Sfânta Scriptură, Proloagele, Vieţile Sfinţilor. Cunoaşterea nu este altceva decât o hrănire a minţii. Mintea este ca o râşniţă: ce-i dai aceea macină. Dai sămânţă bună, va scoate sămânţă bună şi frământătură bună”.
Părintele a îndemnat totodată, în special pe tineri, să asculte predicile Mitropolitului Bartolomeu Anania şi conferinţele maicii Benedicta - Zoe Dumitrescu Buşulenga, care sunt „de o frumuseţe şi de o bogăţie extraordinară”.
La finalul predicii, arhim. Melchisedec a evidenţiat faptul că în râvna noastră nu trebuie să fim nepăsători faţă de cei aflaţi în rătăcire. „Dacă eşti nepăsător faţă de cel care a trecut la altă credinţă, faţă de cel care nu vrea să se spovedească (…), înseamnă că nici în interiorul tău dragostea de Dumnezeu nu s-a aprins, râvna nu prea este, dorul de Dumnezeu nu s-a înfiripat”.
„Pe cei care nu merg pe calea cea bună trebuie să-i aducem mai întâi prin rugăciune, punându-i şi pe ei înaintea lui Dumnezeu şi în inimile noastre. Să nu fim singuri aici, în biserică, şi egoişti”, a îndemnat la final părintele stareţ al Mănăstirii Putna.