„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
„Omul îşi răstigneşte inima când îi iartă pe vrăjmaşi”
Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost prezent duminica aceasta în Protopopiatul 1 Iaşi. Ierarhul a slujit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinţii Arhangheli” - Stolniceni, comuna Răuseni, judeţul Botoşani, după care a vizitat comunităţile parohiale din Glăvăneşti-Vechi, Glăvăneşti-Noi şi Fântânele.
Prima oprire a Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei a fost la Biserica „Sfinţii Arhangheli” din Stolniceni, suplinită de preotul Pavel Radu-Alexandru, unde a fost săvârşită Sfânta Liturghie arhierească. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de tineri de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi.
Cu acest prilej, ierarhul a adresat şi cuvânt de învăţătură credincioşilor din Stolniceni, în care a subliniat faptul că omul Îl urmează pe Domnul Hristos dacă îşi „răstigneşte” trupul, mintea şi inima: „Dacă Domnul Hristos a fost răstignit pe Cruce, şi creştinul este chemat să nu abandoneze Crucea, uneori fiind chiar răstignit pe ea. Şi cum putem fi noi răstigniţi pe Cruce, urmând Domnului Hristos? Putem fi răstigniţi pe Cruce în trupul nostru, un trup care trebuie să fie îngrijit, dar care, în acelaşi timp, trebuie să nu domine întru totul sufletul nostru. Trupul se răstigneşte prin post, prin metanii, trupul se răstigneşte prin faptul că nu ne îngrijim tot timpul de el - prin toate acestea trupul se află în stare de Cruce. Şi mintea omului este chemată să fie răstignită. Şi cum poate fi răstignită mintea omului? Atunci când omul încearcă cu mintea lui să-l înţeleagă pe celălalt, să-l accepte pe celălalt, să înţeleagă şi punctul lui de vedere, chiar dacă nu coincide cu al său; poate celălalt are raţiunea sa de gândeşte într-un anumit fel. Şi inima omului trebuie să fie răstignită? Cum? Omul îşi răstigneşte inima, în mod special, când îi iartă pe vrăjmaşi, când chiar îi iubeşte pe vrăjmaşi”.
În cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti a avut loc şi o hirotonie, cea a diaconului Ioan Nemţanu, pe seama Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” - Ţolici, Protopopiatul Târgu Neamţ. La final, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a acordat rangul de iconom stavrofor părintelui Pavel Radu-Alexandru. De asemenea, un veteran de război din Stolniceni, în vârstă de 98 de ani, a primit o diplomă de vrednicie din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan.
După spusele părintele Alexandru, biserica de cimitir din Stolniceni, construită în 1970 şi restaurată integral în ultimii ani, „este expresia tenacităţii şi vredniciei oamenilor din aceste locuri, dacă trebuie să ne gândim că a fost ridicată fără aprobarea autorităţilor din acea vreme”.
Vizite la Glăvăneşti-Vechi, Glăvăneşti-Noi şi Fântânele
În continuarea zilei, ierarhul, însoţit de părintele protopop Toma Gradinaciuc, a vizitat bisericile din Glăvăneşti-Vechi şi Glăvăneşti-Noi, ambele păstorite de preotul Pavel Radu-Alexandru.
Ultima oprire a Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei a fost la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Fântânele, Protopopiatul 1 Iaşi, păstorită de preotul Sebastian-Paul Taşmoc. În toate locaşurile de cult vizitate, ierarhul a vorbit cu enoriaşii şi copiii, cărora le-a adresat îndemnuri duhovniceşti specifice perioadei pascale, a citit Rugăciunea ce mare de dezlegare şi a împărţit iconiţe cu Sfânta Cuvioasă Parascheva.