„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Omul viu este cel care recunoaște iubirea lui Dumnezeu”
Ieri, în Duminica a XXIII-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a slujit în Parohia Răducăneni din Protopopiatul Iași II, unde a sfinţit frumoasa biserică cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Sărbătoarea a fost cu atât mai deosebită cu cât, alături de Chiriarhul locului și de preotul paroh, la Slujba de Sfințire și apoi la slujba Sfintei Liturghii au participat zeci de preoți, dar și 2.000 de credincioși de toate vârstele, ce au așteptat cu răbdare să treacă prin Sfântul Altar. La final, IPS Mitropolit Teofan a oferit diplome și distincții de vrednicie preoților și ctitorilor implicați în lucrările de construcție și de înfrumusețare.
Lucrările de construcție ale Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” - Răducăneni au început în toamna anului 1991, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în acea vreme Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Sub coordonarea părintelui Radu Brânză, s-a întocmit documentația și s-a realizat ridicarea bisericii până la cota +2 m. Lucrările au fost preluate de părintele Florin Cristea, care a realizat zidăria până la cota +8,2 m, după care au fost continuate de părintele Liviu Constantin Lăzărescu, actualul paroh, care a finalizat construcția și pictura în vara acestui an.
Ca o încununare a lucrărilor, Slujba de Sfinţire prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir a fost oficiată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi. Slujba de Târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârşită pe o scenă special amenajată în curtea locaşului de cult, la care au participat 2.000 de credincioşi. Atât în timpul slujbei Sfintei Liturghii, cât şi după finalul acesteia, credincioşii prezenţi la sărbătoarea Parohiei Răducăneni au intrat în altarul noului locaş sfinţit, unde s-au închinat și au primit binecuvântare.
După rostirea Sfintei Evanghelii a urmat cuvântul de învăţătură al Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, în care ierarhul arătat care este mandatul pe care îl avem noi, creștinii - să fim oameni vii şi să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru binefacerile primite: „Omul viu este cel care recunoaște iubirea lui Dumnezeu arătată prin Iisus Hristos și care se manifestă prin Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, prin zidirea de biserici, prin viața creștină în sânul familiei, la locul de muncă și în viața națiunii. Omul care este sănătos, care a fost binecuvântat de Dumnezeu cu familie și cu cele de trebuință, are un mandat: să-I mulțumească lui Dumnezeu pentru toate binefacerile care sunt revărsate asupra lui și să-i aducă și pe ceilalți la credință”.
În cadrul slujbei arhierești, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei l-a hirotesit întru duhovnic pe tânărul preot Bucătăriu Ciornei Mihai Gabi de la Parohia „Sfântul Apostol Toma” - Roșu din localitatea Răducăneni, Protopopiatul Iași II.
După împărtășirea a numeroși credincioși cu Sfintele Taine, părintele protopop Vilie Doronșică a dat citire unei copii a hrisovului de sfinţire, act semnat de IPS Mitropolit Teofan şi pus la Slujba Târnosirii în piciorul Sfintei Mese din Altar.
La sfârşit, IPS Mitropolit Teofan i-a hirotesit pe preoții Liviu Constantin Lăzărescu și Florin Cristea întru iconomi stavrofori, părintelui Radu Brânză i-a acordat o distincție de vrednicie iar ctitorilor ce au sprijinit la ridicarea locașului de închinare le-a oferit distincții și diplome de vrednicie.