„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
„Orice învăţătură care nu are adâncime nu are cum să dăinuie“
Seminariile teologice din Arhiepiscopia Iaşilor şi-au deschis, duminică şi luni, porţile pentru noul an şcolar cu oficierea Sfintei Liturghii şi a slujbei Te Deumului, în care s-a cerut revărsarea binecuvântării lui Dumnezeu asupra elevilor şi profesorilor.
Festivitatea de deschidere a anului şcolar 2015-2016 a început la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe“ din oraşul Botoşani cu o slujbă de Te Deum, oficiată în după-amiaza zilei de ieri de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi, printre care şi pr. Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi pr. Lucian Leonte, protopop al Protoieriei Botoşani.
„Am fost tentat să spun că vom face un învăţământ la standarde europene, dar acum sunt convins că vom face mai mult decât standardele europene, pentru că plus valoarea pe care noi o putem aduce va reprezenta ceva inedit în spaţiul cultural românesc şi, sperăm, în spaţiul cultural internaţional“, a menţionat pr. prof. dr. Daniel Dascălu, noul director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe“ din Botoşani, la finalul slujbei.
IPS Mitropolit Teofan, în cuvântul rostit cu acest prilej, a făcut referire la mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la începutul anului şcolar 2015-2016, amintind de cei trei piloni ai educaţiei (Şcoala, Familia şi Biserica). Ulterior, a transmis un mesaj cadrelor didactice: „Câteva zeci de suflete de copii vin din familiile lor, adăugându-se altor câteva zeci - câţi sunteţi în şcoală - şi toţi constituiţi un odor sfânt, pe care părinţii, Biserica şi societatea îl aşază în căuşul mâinilor profesorilor cu nădejdea că după patru ani acest odor va fi puternic pentru viaţă, pentru a mergere la facultate cu bărbăţie, cu determinare, cu cunoştinţe în domenii diferite pentru că valul vieţii este foarte mare şi periculos, de foarte multe ori. Şi e nevoie ca omul din familie, sub binecuvântarea Bisericii, şi apoi prin educaţia din şcoală, să devină stâlp de rezistenţă, ca valul să nu-l ia în mersul său spre neant, spre haos, spre nimic“.
La festivitate, alături de elevi şi cadre didactice, au mai participat părinţi, numeroşi reprezentanţi ai autorităţilor locale (printre care s-au numărat şi: Costică Macaleţi, prefectul judeţului Botoşani, Gheorghe Sorescu, vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, şi Mihaela Huncă, inspector şcolar general al judeţului Botoşani), dar şi doi dintre foştii directori ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe“ din Botoşani: pr. Grigore Diaconu şi pr. Constantin Zăiceanu.
La final, IPS Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei i-a mulţumit pr. Constantin Zăiceanu pentru activitatea desfăşurată în calitate de director şi profesor al seminarului botoşănean, dăruindu-i, în semn de preţuire, o icoană a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Noul director al seminarului, începând cu acest an şcolar, este pr. prof. dr. Daniel Dascălu.
Deschidere de an şcolar la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Iaşi
La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi, noul an şcolar a debutat ieri cu o slujbă de binecuvântare, la care au participat cadrele didactice, elevii, părinţii şi rudele acestora. Din soborul slujitor au făcut parte arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. prof. dr. Dragoş Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“, pr. prof. drd. Cristian Alexandru Barnea, precum şi alţi părinţi profesori.
În cuvântul de învăţătură rostit cu această ocazie, părintele consilier Hrisostom Rădăşanu a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, amintindu-le seminariştilor cât de important este să aprofundeze învăţăturile primite: „Aţi observat în Evanghelia care se citeşte la debutul anului şcolar că toate acele seminţe aruncate de Semănătorul cel Bun au avut o soartă diferită în funcţie de un singur lucru: adâncimea pământului în care au căzut. Toate seminţele au avut soare - s-au bucurat de harul lui Dumnezeu, cu alte cuvinte; toate au avut la îndemână şi umezeală, cel puţin într-o primă instanţă, au avut condiţiile generale ca din ele să crească plante viguroase. Cu toate acestea, au supravieţuit doar acelea care au avut adâncime. Orice învăţătură care nu are adâncime nu are cum să dăinuie, nu poate să ne ajute să creştem; devine pur şi simplu o experienţă artificială din care rămânem cu mai nimic şi care nu ne transformă cu adevărat. Dacă tot vă petreceţi cei mai frumoşi ani de viaţă între zidurile binecuvântate ale acestui seminar teologic, luaţi în serios pe de o parte conştiinţa faptului că sunteţi odoare ale lui Dumnezeu, pe de altă parte conştiinţa faptului că experienţa voastră trebuie să devină una pătrunsă de harul lui Dumnezeu până în cele mai adânci resorturi ale comportamentului vostru. Numai aşa veţi putea da cu adevărat mărturie că Dumnezeu este, şi că este minunat întru lucrările pe care le săvârşeşte între noi. Altminteri nici o convertire nu este posibilă. Nici a propriei existenţe, nici a familiilor noastre, nici a celor care la un moment dat vor lua din palmele voastre odorul preasfânt al Trupului şi Sângelui Domnului nostru Iisus Hristos“.
Prezentă la eveniment, d-na prof. Denisa Mănoiu, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, le-a vorbit seminariştilor despre vocaţia preoţiei: „E o chemare mare şi grea cea care vă aşteaptă, o misiune pe care trebuie să o duceţi până la capăt. E o misiune în primul rând sacerdotală, de slujire, dar şi una socială, pentru că va trebui să fiţi alături de laici. Din punctul meu de vedere, cred că nu e întâmplător că astăzi, de Înălţarea Sfintei Cruci, v-aţi luat crucea şi aţi pornit în slujirea Mântuitorului. Sunt sigură că toţi sunteţi chemaţi, însă să nu uităm că mulţi sunt chemaţi, dar puţini aleşi“.
La final, părintele director Dragoş Bahrim a subliniat cât de important este ca profesorii să aibă o relaţie apropiată cu elevii: „Noi, profesorii, nu trebuie doar să-i învăţăm pe elevi, ci trebuie să şi învăţăm de la ei. De multe ori, poate, suntem puşi în situaţia de a-i învăţa ceea ce nu avem. Atunci, vorba părintelui Nicolae Steinhardt, dăruim ceea ce nu avem, dobândind. Noi, profesorii, nu suntem un tezaur plin care împărţim de toate tuturor. Suntem la fel ca elevii, oameni care învăţăm pas cu pas, ceas de ceas - învăţăm împreună“.