„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Orice lucru ar trebui să-l începem însemnându-ne cu semnul Sfintei Cruci“
IPS Părinte Pimen a slujit duminica aceasta în Parohia Volovăţ din judeţul Suceava, comunitate în care, cu ani în urmă, a slujit prima Sfântă Liturghie în calitate de Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în paraclisul de iarnă închinat Sfântului Ioan Rusul şi a rostit o omilie în care a vorbit despre puterea Sfintei Cruci.
Duminică, 19 martie 2017, în Duminica Sfintei Cruci din Postul Mare, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Volovăţ. Aşteptat cu bucurie de întreaga suflare ortodoxă a comunei, arhiereul a fost întâmpinat cu pâine şi sare de către gospodarii localităţii. Sfânta Liturghie a fost oficiată în paraclisul de iarnă închinat Sfântului Ioan Rusul, răspunsurile la strană fiind date de corul parohial.
Prin prezenţa sa în mijlocul comunităţilor, IPS Părinte Pimen doreşte să mulţumească de fiecare dată tuturor credincioşilor care au ajutat necondiţionat la ridicarea aşezămintelor filantropice din eparhie.
„Sfânta Cruce, acest semn al biruinţei, această armă, străjuieşte pretutindeni, de la piepturile noastre la răscrucile drumurilor şi până pe acoperişurile bisericilor. Orice lucru ar trebui să-l începem cu «Doamne ajută» şi însemnându-ne cu semnul Sfintei Cruci. Când terminăm lucrul, Îi mulţumim lui Dumnezeu, însemnându-ne de asemenea cu semnul Sfintei Cruci. Ne însemnăm cu Sfânta Cruce în numele lui Dumnezeu, Unul în Fiinţă şi Întreit în Persoane: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh“, le-a spus ierarhul enoriaşilor din Volovăţ.
La final, IPS Arhiepiscop Pimen a împărţit credincioşilor iconiţe şi cărţi de rugăciune.
Paraclisul de iarnă al Parohiei Volovăţ, cu hramul „Sfântul Ioan Rusul“, a fost ridicat din lemn între anii 2003 - 2014, numai prin contribuţia enoriaşilor. El a fost construit din dorinţa de a proteja mai mult biserica de piatră, monument-istoric şi ctitorie ştefaniană, fiind târnosit la 27 iulie 2014. În acelaşi timp, noua construcţie de cult rememorează vechea bisericuţă de lemn construită în 1353 de către Dragoş Vodă, pe care Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, în 1468, a mutat-o cu multă pioşenie în cimitirul ctitoriei sale de la Putna. Slujitori la Volovăţ sunt părinţii Dumitru Valenciuc şi Paul Valenciuc.