„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Orice păcat are o consecinţă asupra sănătăţii omului“
Conferinţele pastoral-misionare cu tema „Parohia - adunare euharistică şi spital duhovnicesc“ din Arhiepiscopia Iaşilor au continuat ieri la Mănăstirea Popăuţi cu întâlnirea preoţilor din Protopopiatul Botoşani. Întâlnirea a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a debutat cu Sfânta Liturghie.
Preoţi din protopopiatele judeţului Botoşani au participat ieri la Mănăstirea Popăuţi la conferinţa pastoral-misionară cu tema „Parohia -adunare euharistică şi spital duhovnicesc“.
În cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei l-a hirotesit întru duhovnic pe tânărul preot Marian Liviu Iftodi.
Conferinţa a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care, în cuvântul de deschidere, a vorbit despre biserica percepută ca loc de tămăduire a sufletelor, dar şi a trupurilor: „În ultima perioadă, o întrebare apare frecvent: Nu cumva sunt prea multe biserici şi prea puţine spitale? Cred că această nedumerire are la bază tocmai lipsa convingerii că parohia poate fi şi loc de tămăduire. Şi cred că sunt mai puţine spitale tocmai pentru că sunt biserici care, dintr-o anumită perspectivă, fac lucrarea spitalelor. Să ferească Dumnezeu să scadă numărul de biserici fiindcă atunci se vor înmulţi bolnavii şi spitalele. Spun aceasta fiindcă orice păcat are o consecinţă asupra sănătăţii omului. Medicii spun că dacă omul este mai liniştit în sufletul său şi are mai multă încredere, medicamentul fizic lucrează mai eficient în lucrarea biologică de tămăduire. Dacă omul este tulburat, este agitat, este frământat în sufletul său, este dominat de nelinişte, de derută, de confuzie, de haos, de îndoială în ceea ce priveşte totul din jur, şi medicamentaţia îţi face efectul într-o formă mai puţin consistentă“.
În cadrul întrunirii preoţeşti, a fost vizionat un film retrospectiv realizat la conferinţele similare derulate în acest an în Eparhia Iaşilor. De asemenea, a fost prezentat un referat asupra temei propuse de către părintele Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor şi paroh la Biserica Talpalari din Iaşi.
Întrunirea a continuat cu discuţii pe grupe de lucru, cât şi în plen.
Ultima conferinţă preoţească din acest an din Arhiepiscopia Iaşilor va avea loc pe 8 decembrie.