„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Paraclisul Schitului nemţean Icoana Nouă a fost sfinţit
Schitul Icoana Nouă din comuna Vânători, judeţul Neamţ, a îmbrăcat duminica aceasta, 13 mai 2018, veşminte de sărbătoare, Paraclisul „Naşterea Maicii Domnului" din incinta aşezământului fiind târnosit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de clerici.
Numeroşi preoţi, monahi şi închinători au fost prezenţi în Duminica a VI-a după Sfintele Paşti, numită şi Duminica orbului din naştere, la Schitul Icoana Nouă, complex monahal aflat la câţiva kilometri de Mănăstirea Neamţ. După pecetluirea Sfintei Mese şi sfinţirea picturii prin ungerea cu Sfântul Mir şi stropirea cu apă sfinţită, credincioşii au primit binecuvântarea de-a intra în Sfântul Altar.
După săvârşirea slujbei târnosirii, Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată în altarul de vară al schitului. Alături de Părintele Mitropolit, au mai slujit părintele arhim. Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, părintele arhim. Luca Diaconu, stareţul Mănăstirii Bistriţa şi exarh de Neamţ, părintele arhim. Hariton Negrea, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, părintele protosinghel Calinic Proca, egumenul schitului, dar şi părintele Nicolae Axentioi, protoiereul Protopopiatului Târgu Neamţ.
„Trebuie atât de multă rugăciune ca Dumnezeu să fie prezent în viaţa noastră"
După citirea pericopei evanghelice, la timpul predicii, ierarhul le-a enumerat credincioşilor trei motive pentru care oamenii suferă: „Trei pricini sunt pentru care noi suferim. Pentru păcatele noastre, şi atunci se cuvine să ne ferim de ele, iar dacă le-am săvârşit, prin pocăinţă, să ne întoarcem la Dumnezeu, şi chiar dacă sunt grele, să nu cădem în cel mai mare păcat al deznădejdii, căci Dumnezeu e milostiv şi ne primeşte în Împărăţia Lui. În al doilea rând, să fim atenţi la păcatele pe care le săvârşim, căci nu numai noi pătimim pentru ele, ci şi fiinţele dragi care sunt în preajma noastră vor fi atinse de propriile noastre păcate. Iar dacă în viaţa unora Dumnezeu aşază în gândul său ca să trecem printr-o suferinţă sau alta, independentă de păcatele noastre sau ale părinţilor, să cădem cu genunchii la rugăciune şi să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dezlege această mare taină a suferinţelor prin care trecem, ca prin ele să se arate voia şi slava lui Dumnezeu, să ne mântuim şi noi şi cei care află de această suferinţă şi despre capacitatea omului de-a o depăşi, de-a o asuma şi de-a o transforma în cale către Dumnezeu. Cert este că nimic nu se întâmplă fără voia şi îngăduinţa lui Dumnezeu. Nimic în istorie, din tot ceea ce s-a făcut bine în lume şi în viaţa noastră, nu este fără ştirea lui Dumnezeu. Nu este nimic care să scape de mâna atotputernică a lui Dumnezeu, de aceea trebuie atât de multă rugăciune, ca Dumnezeu să fie prezent în viaţa noastră, aşa cum s-a făcut cunoscut în faţa orbului din Evanghelia de astăzi".
Tot în cadrul Sfintei Liturghii, un grup de copii îmbrăcaţi în costume naţionale au interpretat un buchet de cântări bisericeşti.
Pentru meritele deosebite şi pentru osteneala pe care părintele protosinghel Calinic o desfăşoară în mijlocul obştii monahale, acesta a primit din partea IPS Părinte Teofan distincţia mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei". De asemenea, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oferit distincţii de vrednicie celor care au ajutat la realizarea acestei capele. Cu prilejul sfinţirii paraclisului, dar şi pentru vizita pe care ierarhul a oficiat-o în mijlocul obştii schitului, părintele egumen Calinic Proca i-a oferit în dar IPS Teofan icoana Sfântului Calinic de la Cernica, ca semn de recunoştinţă pentru întreaga lucrare pe care Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit-o la Schitul Icoana Nouă.
Scurt istoric
În anul 1946, protosinghelul Vasian Iosub, primind binecuvântarea PF Patriarh Nicodim, a fost numit egumen al schitului şi a construit o nouă clădire cu un paraclis, având chilii şi trapeză. Acest paraclis a primit hramul „Schimbarea la Faţă şi Naşterea Maicii Domnului" şi a fost sfinţit în 6 mai 1951 de arhiereul Pavel Şarpe. Ctitor al lucrărilor şi cu osteneala celorlalţi părinţi, egumenul schitului a dorit ca ulterior să construiască şi o biserică în acest loc, dar regimului comunist din perioada aceea nu a putut permite construirea bisericii. În anul 1972 s-a construit doar o clopotniţă cu trei turnuri, iar la etaj un mic paraclis cu hramul „Sf. M. Mc. Dimitrie", pictat de arhim. Bartolomeu Florea în anul 1984. În anul 1991, egumenul schitului protos. Andrei Pascaru a construit un nou corp de chilii, iar între 1994-2001 s-a construit din cărămidă şi piatră biserica mare a schitului, ulterior sfântul locaş fiind împodobit cu pictură.