În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Parastas pentru ctitorul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“
La 355 de ani de la trecerea sa la cele veşnice, Domnitorul Moldovei Vasile Lupu a fost pomenit ieri la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“, în cadrul unei slujbe de parastas.
Domnitorul Vasile Lupu a fost pomenit ieri, 28 martie, în cadrul unei slujbe de parastas, de către obştea monahală a Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“.
Vrednicul de pomenire Vasile Lupu este cel care a înălţat în 1639 Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“, „o rugă în piatră“, după cum el însuşi o numea, cu gând de evlavie şi dreaptă cinstire a lui Dumnezeu. Aceasta este singura biserică ai cărei pereţi sunt sculptaţi în întregime în piatră şi a fost remarcată de către călătorii vremii ca fiind de o frumuseţe inegalabilă.
În plus, domnitorul moldovean a înzestrat mănăstirea cu odoare de preţ - moaştele Sfintei Parascheva şi o parte din moaştele Sfântului Vasile cel Mare - şi tot aici a ales să-şi doarmă somnul de veci. „De aceea, ca o datorie de cinste, în fiecare an facem pomenirea domnitorului, ca Domnul să-l odihnească cu drepţii şi ca rugăciunile pe care le facem să-i fie de bucurie - pentru că iată, după 1990, biserica a fost redeschisă şi această bucurie a ctitorilor gândim că este întregită în Ceruri. Obştea monahală îi poartă rugăciunea la fiecare Sfântă Liturghie şi în chip deosebit în ziua de astăzi, când se împlinesc 355 de ani de la trecerea sa la Domnul“, a spus arhimandritul Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ şi exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor.