„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Părintele Dimitrie Matcaş, comemorat la Roman
Protoieria Roman şi Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman au marcat miercuri, 10 aprilie 2019, împlinirea a 202 ani de al naşterea preotului Dimitrie Matcaş. Vrednicul slujitor a fost primul director al seminarului din Roman.
La Roman s-au desfăşurat miercuri, 10 aprilie 2019, o serie de manifestări dedicate împlinirii a 202 ani de la naşterea preotului Dimitrie Matcaş. Acestea au fost organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, de Protoieria Roman şi de Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman. La mormântul vrednicului slujitor unionist, aflat în partea de răsărit a Bisericii „Schimbarea la Faţă” din Cimitirul „Eternitatea”, s-a oficiat slujba Parastasului de părintele Dragoş Munteanu, protopop de Roman, alături de un sobor de preoţi.
Biografia părintelui a fost relatată apoi la Liceul Teologic din Roman de pr. prof. Bogdan Vasile Ciobanu. Preotul Dimitrie Matcaş s-a născut pe 10 aprilie 1817, în localitatea Oancea, judeţul Covurlui (unitate administrativă de ordinul întâi din Regatul României, cu reşedinţa la Galaţi). După încheierea studiilor, a fost catihet la Roman şi preot (1846), iconom (1848), protopop al Romanului (1850), primul director al Seminarului din Roman (1858), deputat în Divanul Ad-hoc ce a hotărât unirea Principatelor Române (până în 1866), sfetnic al oamenilor politici şi al prelaţilor marcanţi ai timpului său. A plecat la Domnul pe 27 octombrie 1893.
La final, părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial al Biroului de catehizare şi activităţi cu tineretul din cadrul Sectorului cultural al Centrului eparhial Roman, a vorbit tinerilor despre importanţa unităţii, despre credinţa mărturisitoare, despre voluntariat şi despre impactul social-media asupra omului modern.