„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Părticele din moaştele Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul vor rămâne la Iaşi
Părticele din moaştele Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul au fost dăruite Parohiei „Sfântul Maxim Mărturisitorul“ din Iaşi. În dimineaţa zilei de 16 octombrie, părintele Siluan Măriuţa de la Mănăstirea „Sfântul Neofit“ din Cipru a oferit credincioşilor din parohia ieşeană racla cu sfintele moaşte. Evenimentul a avut loc la biserica Seminarului „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi, având în vedere că biserica Parohiei „Sfantul Maxim Mărturisitorul“ este încă în construcţie.
După primirea sfintelor moaşte, au fost săvârşite Acatistul Sfântului Neofit Zăvorâtul şi Sfânta Liturghie din Duminica a 21-a după Rusalii. Răspunsurile la strană au fost oferite de elevii seminarului din Iaşi.
În cuvântul rostit cu acest prilej, părintele ierodiacon Siluan Măriuţa a relatat cum a fost posibilă aducerea sfintelor moaşte la parohia din Copou: „Atunci când părintele director Dragoş Bahrim m-a întrebat dacă este posibil să fac o cerere la mănăstire pentru dăruirea către Parohia Copou a unei părticele din moaştele Sfântului Neofit, eu i-am răspuns: părinte, niciodată stareţul nostru şi obştea nu au dat vreo părticică din moaştele acestui sfânt nicăieri; puteţi să faceţi o cerere, dar să nu vă aşteptaţi să primiţi ceva. Şi părintele Dragoş a spus: dacă Sfântul vrea, va veni la noi; dacă nu vrea, nu va veni. Exact în ultima zi înainte de a veni cu moaştele Sfântului Neofit în România, părintele stareţ a venit la mine şi mi-a spus: îţi dau o bucăţică din sfintele moaşte pentru a rămâne la Iaşi“.
„Aceste părticele din sfintele moaşte ale Sfântului Neofit Zăvorâtul, dăruite nouă din partea mănăstirii Sfântului Neofit din Cipru şi a părintelui stareţ, episcopul Leontie, prin intermediul părintelui ierodiacon Siluan Măriuţa, reprezintă o mare binecuvântare pentru parohia noastră. Sfintele moaşte vor rămâne la capela Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ până când ne vom muta cu întreaga comunitate parohială în noua biserică a Sfinţilor Maxim Mărturisitorul şi Grigorie Palama, care îl are de acum ocrotitor şi pe Sfântul Neofit. Aducerea sfintelor moaşte s-a petrecut prin rânduiala lui Dumnezeu şi de aceea socotesc că este un mare dar pentru comunitatea noastră. Nu mi-am închipuit că voi ajunge să am moaştele acestui sfânt atât de iubit în Cipru şi nu numai, deşi nu vă ascund faptul că mi-am dorit acest lucru, având în vedere şi faptul că de mai multă vreme, împreună cu echipa de la Editura Doxologia, ne-am ocupat de traducerea în limba română a operelor Sfântului Neofit Zăvorâtul“, a mărturisit părintele Dragoş Bahrim.
Parohia „Sfântul Maxim Mărturisitorul“ din Iaşi a devenit astfel primul loc din ţară unde credincioşii pot veni pentru a se închina la părticele din moaştele Sfântului ocrotitor al Ciprului.