„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Patrimoniul cultural religios promovat în Macedonia
Elevii Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ promovează patrimoniul cultural religios românesc, participând la cea de-a XXXVII-a ediţie a Festivalului internaţional de artă plastică pentru copii „The small Montmartre of Bitola” în Macedonia. A devenit o tradiţie ca seminariştii nemţeni să concureze alături de numeroşi participanţi de pe continentul european sau asiatic. Peste 20 de lucrări vor concura pentru câştigarea marelui premiu.
La festivalul-concurs din Republica Macedonia participă un echipaj format din elevii claselor a XI-a şi a XII-a, specializarea Teologie Patrimoniu Cultural, acesta fiind coordonat de prof. Oana Grădinaru. Pentru ediţia aceasta, seminariştii au pregătit o colecţie de 20 de lucrări, care amintesc de tehnica mozaicului din perioada paleocreştină. Acestea reprezintă simboluri ale primilor creştini, folosite în pictura murală, în perioada prigonirilor romane. Această temă a fost aleasă având în vedere originea creştină comună şi tehnica bizantină a mozaicului, care se regăseşte în răsăritul Europei, atât în România, cât şi în Macedonia.
Odată cu participarea seminariştilor în cadrul competiţiei, elevii au câştigat diferite premii precum: „Grand Prix”, „Best colection”, „Golden Palette”, „Golden Brush”, „Winers”. De asemenea, în 2011 şi 2012, nemţenii au participat la tabăra de creaţie din localitatea Bitola, Macedonia. Concursul reuneşte sute de participanţi din numeroase ţări europene, dar şi din Asia. Rezultatele competiţiei vor fi anunţate începând cu data de 20 martie 2019 pe www.smallmontmartreofbitola.com.