„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Pe toate trebuie să le ducem ca fapte de răbdare, de dragoste şi de iertare”
Duminică, 2 iunie, în ziua de cinstire a Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, întreaga cetate a Sucevei s-a aflat în sărbătoare. Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” şi-a sărbătorit ocrotitorul prin Liturghie arhierească, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, după care a fost oficiată slujba de sfinţire a apei. La final, a avut loc procesiunea spre Izvorul Sfântului Ioan.
Sute de bucovineni au participat duminica trecută la hramul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din municipiul Suceava. Sărbătoarea a debutat în biserica aşezării monahale, cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al mănăstirii.
În cuvântul de învăţătură, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, a subliniat faptele de mucenicie „albă” pe care este nevoit creştinul de azi să le sufere. Ierarhul a spus că mucenicia albă se rezumă la „nevoinţele duhovniceşti ale creştinilor în general: în viaţa de familie greutăţi, certuri, neînţelegeri, în viaţa unei localităţi la fel, în viaţa ţării atâtea nedreptăţi, atâtea lipsuri. Pe toate trebuie să le ducem ca fapte de răbdare, de dragoste şi de iertare”. „Trebuie să pătimim iertând celui care ne greşeşte, pentru că dacă nu este iertare, nu este nici dragoste”, a subliniat ierarhul, amintind că aşa s-a răspândit credinţa noastră, „prin dragostea creştinilor faţă de cei care-i nedreptăţeau”.
La final, Înaltpreasfinţia Sa a semnalat că Biserica nu are altă „armă” în lupta pentru împăcarea între oameni decât iertarea şi îngăduinţa. Arhiepiscopul Pimen a amintit în acest sens spusele Sfântului Apostol Pavel că „a-l ierta pe vrăjmaşul tău din toată inima înseamnă că-i pui cărbuni aprinşi pe capul lui, focul dragostei creştine”.
După Sfânta Liturghie, sutele de credincioşi suceveni au mers împreună cu soborul slujitor, în glas de clopote şi toacă, în procesiune la Izvorul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, unde a fost oficiată slujba Aghesmei.
Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” este ctitorie voievodală, construită în 1514 de Bogdan al III-lea şi finalizată în 1522 de fiul său, Ştefăniţă Vodă. Hramul istoric al aşezământului este sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Începând cu anul 1589, moaştele Sfântului Ioan cel Nou sunt aduse la mănăstirea suceveană. Alături de Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava este considerat ocrotitorul Moldovei. (Sorin Ioniţe, Tudorel Rusu)