„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Pe urmele înaintaşilor la Stăniţa, judeţul Neamţ
Ieri, 23 noiembrie 2017, un grup de cadre didactice a vizitat, în localitatea nemţeană Stăniţa, Muzeul etnografic „Casa Vlădicăi“, cu prilejul participării la Cercul pedagogic al învăţătorilor, desfăşurat la şcoala generală din localitate.
Cu prilejul desfăşurării Cercului pedagogic al învăţătorilor, cu tema „Tratarea diferenţiată a elevilor în învăţământul primar“, la şcoala generală din localitatea Stăniţa, în data de 23 noiembrie, un grup de învăţători a vizitat principalele obiective culturale din localitate, între care şi Muzeul etnografic „Casa Vlădicăi“. Aici, cadrele didactice au aflat amănunte despre iniţiativa ctitoririi acestui edificiu muzeal, au putut admira exponatele care vorbesc despre obiceiurile locale şi despre viaţa culturală şi spirituală a locuitorilor din această zonă nemţeană, însuşindu-şi informaţii din viaţa personalităţilor ecleziastice care s-au născut în această zonă.
Totodată, au putut fi admirate obiectele de uz casnic şi gospodăresc, colecţia de fotografii, veşmintele arhiereşti, obiectele de cult, cărţile şi icoanele care au aparţinut unor persoane originare din această zonă, ajunse în diferite ranguri ecleziastice.
După ce au participat la turul ghidat al muzeului, oaspeţii au scris câteva gânduri în cartea de onoare şi şi-au împărtăşit impresii din această vizită.
La final, cei prezenţi şi-au exprimat dorinţa de a reveni însoţiţi de elevi, în perioada vacanţelor sau cu prilejul activităţilor extraşcolare pentru ca şi cei tineri să poată cunoaşte şi înţelege modul de viaţă, preocupările şi obiceiurile înaintaşilor lor.
„Casa Vlădicăi“ reprezintă forma restaurată a casei originale a părinţilor Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, zidită în anul 1848 după modelul caselor ţărăneşti din prima jumătate a secolului al XIX-lea, fiind construită din pământ şi lemn şi acoperită cu şindrilă. Această casă a devenit muzeu la dorinţa testamentară a părintelui Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, domnul Nicolae Giosanu.