„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Pelerini pe „Drumul Crucii“, la Mănăstirea Hadâmbu
Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci a fost marcată în mod deosebit la Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi. După săvârşirea Sfintei Liturghii, a avut loc Procesiunea „Drumul Crucii“, în prezenţa a peste 2.000 de pelerini din mai multe părţi ale ţării. Pelerinajul a fost condus de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim şi de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul.
Pelerinii din mai multe părţi ale ţării au venit ieri, 14 septembrie 2015, la Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi pentru a participa la Procesiunea „Drumul Crucii“, organizată cu prilejul sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci. La primele ore ale dimineţii, oamenii şi-au îndreptat paşii spre străvechea aşezare monahală. În altarul de vară din incinta mănăstirii, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitorilor au făcut parte părinţi stareţi de la mai multe mănăstiri din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. După ce Episcopul-vicar al Eparhiei Iaşilor a citit mai multe rugăciuni de dezlegare, soborul slujitorilor, alături de mulţimea de credincioşi, s-a îndreptat spre Poarta „Bucuria Crucii“, aflată la baza Dealului Mare din Hadâmbu.
Rememorarea drumului parcurs de Mântuitorul spre Golgota
Pelerinajul „Drumul Crucii“ a început în dreptul primei troiţe din apropierea Porţii „Bucuria Crucii“. Aici, un grup de credincioase din Borşa - Maramureş au urat bun venit ierarhilor, iar apoi le-au dăruit câte o trăistuţă, în care au aşezat un fir de busuioc. După cântarea „Împărate Ceresc“, s-a rostit o ectenie, iar apoi s-a citit prima din cele 14 evanghelii rânduite în cadrul slujbei Pelerinajului „Drumul Crucii“. „Am venit la pelerinajul închinat Sfintei Cruci pentru a ne uşura Mântuitorul drumul vieţii. Dorim să rememorăm drumul parcurs de Mântuitorul spre Golgota. Am venit în costumul tradiţional din Bucovina pentru că l-am cusut pentru a merge la sfânta biserică“, a mărturisit Maria, o credincioasă venită din Straja, judeţul Suceava. În faţa procesiunii, monahii de la Mănăstirea Hadâmbu, dar şi câţiva bărbaţi au purtat prapurii şi crucile, în tot acest timp fiind intonate cântările specifice sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci. Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a mărturisit că Dealul Mare de la Hadâmbu este asemeni Golgotei din Ierusalim. „De fiecare dată când urcăm un deal bornat de cruci, înseamnă că mergem pe calea care ne-a indicat-o Hristos. El, care ne-a aşezat pe calea către mântuire, a marcat calea noastră cu semne ale dragostei Sale. Mântuitorul ne trimite semne ale dragostei Sale, pentru a ajunge la asemănarea cu El. Dincolo de fiecare cruce, trebuie să vedem soarele Învierii. Mergând pe o astfel de cale, mergem spre Înviere“, a spus IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim. Cu emoţie şi mulţumire sufletească, arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, şi-a manifesat bucuria pentru că şi anul acesta s-a organizat Procesiunea „Drumul Crucii“, apreciind dragostea ierarhilor, preoţilor şi pelerinilor prezenţi.
Meditaţie lirică dedicată Sfintei Cruci
În dreptul ultimei troiţe, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a vorbit despre sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, citind mai întâi meditaţia lirică „Crucea Golgotei şi mărul paradisului“. În continuare, părintele stareţ Nicodim Gheorghiţă a mulţumit tuturor pentru că au mers pe Drumul Crucii, în mod special Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru binecuvântarea oferită pentru acest eveniment. În sunetul toacei şi în dangătul clopotelor, procesiunea s-a încheiat în incinta aşezării monahale, după ce toţi credincioşii s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Oamenii au participat apoi la o agapă frăţească, oferită prin dragostea fiilor duhovniceşti ai arhimandritului Nicodim Gheorghiţă. Amintim că anul acesta, în dreptul celor 14 troiţe de la Hadâmbu, a mai fost organizată o procesiune în Joia Mare. Următoarea manifestare religioasă din aşezarea monahală va avea loc pe 1 octombrie 2015, când va fi serbat hramul Catedralei „Acoperământul Maicii Domnului“ de la Hadâmbu.