„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Peste 20.000 de credincioşi s-au rugat Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava
În acest an, sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul a coincis cu împlinirea a şase sute de ani de la aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou în Cetatea Sucevei. Peste 20.000 de credincioşi din toate colţurile ţării, conform estimărilor Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie, au participat cu acest prilej la slujba arhierească dedicată hramului şi la tradiţionala procesiune. Având în mâini lumânări, flori de sânziene sau crengi de brad şi tei, credincioşii au însoţit racla cu sfintele moaşte pe străzile oraşului, formând un cor de inimi rugătoare către Ocrotitorul Sucevei - Sfântul Ioan cel Nou.
Manifestările prilejuite de hramul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava au început de marţi, la ora 6:00, când racla cu cinstitele moaşte ale Sfântului Ioan cel Nou a fost scoasă din biserică şi aşezată în curtea mănăstirii, sub un baldachin special amenajat. Rând pe rând, de-a lungul întregii nopţi, credincioşii s-au închinat şi au sărutat racla Sfântului ce le-a fost de atâtea ori grabnic ajutător, ascultând în acelaşi timp cântările slujbei Privegherii, oficiată de IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi de PS Părinte Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic al Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou.
În ziua marii sărbători, curtea mănăstirii sucevene a prins viaţă, umplându-se ochi de credincioşii veniţi de aproape sau de departe să participe la slujba Sfintei Liturghii săvârşită de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi PS Părinte Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. Alături de soborul de ierarhi, au fost invitaţi părinţi stareţi şi stareţe din toate mănăstirile eparhiei, precum şi oficialităţi judeţene şi locale. În cadrul slujbei arhiereşti, tânărul diacon Alexandru-Daniel Afrăsiloaei a fost hirotonit preot de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pe seama Parohiei Horleşti din Protopopiatul Iaşi 3.
„Jertfa de astăzi este dovada că sunteţi în căutarea Împărăţiei lui Dumnezeu“
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit Teofan a rostit cuvântul de învăţătură, în care a subliniat trei virtuţi ale Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, care ar trebui însuşite de fiecare dintre noi: „În primul rând, trebuie să nu uităm faptul că Sfântul Ioan a rămas credincios până la moarte lui Hristos, Mântuitorul lumii. În al doilea rând, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava a fost un om harnic, arătând că adevăratul creştin Îl aşază pe Hristos în centrul fiinţei sale, iar toate celelalte, cele materiale, i se adaugă lui, după cuvântul Evangheliei. În al treilea rând, credem că Sfântul Ioan nu ar fi ajuns la starea desăvârşită dacă nu ar fi avut nişte părinţi care să-l crească în dreapta credinţă şi să-l înveţe ce înseamnă educaţia şi hărnicia“. În final, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a mulţumit tututor celor prezenţi şi în acest an la sărbătoarea municipiului Suceava: „Îl rog pe Bunul Dumnezeu ca osteneala dumneavoastră să fie bineprimită în Împărăţia lui Dumnezeu, întru bucuria mântuirii. Jertfa de aseară, când credincioşii au stat trei ore în picioare, ascultând slujba Privegherii, cât şi jertfa de astăzi reprezintă dovada că sunteţi în căutarea Împărăţiei lui Dumnezeu şi a dreptăţii Lui“.
Procesiune cu sfintele moaşte
A urmat apoi pelerinajul cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou pe străzile municipiului Suceava, în sunet puternic de clopote şi în miros de tămâie şi flori. Au fost purtate cruci, prapuri şi icoanele Sfântului Ioan Botezătorul şi ale Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Racla cu moaştele Sfântului Ioan, purtată pe umeri de preoţi şi credincioşi, a ajuns, pe rând, la Biserica „Învierea Domnului“, la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“, la Biserica „Sfântul Gheorghe“ - Mirăuţi, la Biserica „Sfântul Dumitru“, la Biserica „Sfântul Nicolae“, la Catedrala „Naşterea Domnului“ - Biserica Naşterii Maicii Domnului, revenind în cele din urmă la mănăstirea care adăposteşte sfintele moaşte de sute de ani. În timpul procesiunii, credincioşii, mulţi locuitori ai municipiului Suceava, s-au aşezat de o parte şi de alta a străzilor pe unde au trecut sfintele moaşte, iar alţii au privit procesiunea de la balcoanele blocurilor. La fiecare biserică în dreptul căreia racla cu sfintele moaşte s-a oprit, ierarhii au fost întâmpinaţi de preoţii slujitori cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce în mâini, iar preoţii au rostit şi câte o rugăciune. Preoţii care au participat la pelerinaj i-au binecuvântat de-a lungul traseului pe credincioşi şi i-au stropit cu agheasmă. La întoarcere, racla a fost aşezată din nou sub baldachinul din curtea mănăstirii, unde va rămâne până ce toţi credincioşii se vor fi închinat Sfântului.
Manifestări şi în plan social
Celebrarea Sfântului Ioan cel Nou, ocrotitor al Moldovei, alături de Cuvioasa Parascheva, a fost preluată şi pe plan social; în perioada 21-25 iunie are loc evenimentul cultural intitulat „Zilele Sucevei“, cu o bogată paleta de activităţi culturale desfăşurate în diferite puncte de atracţie ale municipiului. Sărbătoarea rememorează nu numai Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, ci şi strămutarea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Cetatea Albă la Suceava, ce a avut loc în anul 1415, sub domnia şi la iniţiativa domnitorului Alexandru cel Bun. Ulterior, la 24 iunie 1589, au fost aşezate în noua Catedrală a Sucevei, ctitorită de Bogdan al III-lea şi fiul său, Ştefăniţă. 24 iunie rămâne cea mai veche zi de slăvire a cinstitului mucenic. Prăznuirea ei -aşa cum se face şi astăzi - a fost consfinţită pentru totdeauna de Mitropolitul Silvestru Morariu Andrievici.