„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Peste 25 de ani de voluntariat al membrilor ASCOR la Penitenciarul din Iaşi
În perioada 15-18 noiembrie 2018 au avut loc lucrările Conferinţei naţionale „Reeducare prin tortură versus reeducare prin cultură”, organizată de Penitenciarul Iaşi, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Conferinţa, aflată la prima ediţie, s-a desfăşurat în Sala „Iustin Moisescu” a Centrului eparhial Iaşi şi a avut drept obiectiv asigurarea transparenţei actului educaţional din mediul de detenţie şi abordarea acestuia din perspective multiple.
Zilele de 15 şi 16 noiembrie au fost dedicate activităţilor specifice Secţiunii de educaţie religioasă, concretizate într-o conferinţă care a pus în lumină tranziţia de la metodele degradante de reeducare penitenciară la cele moderne, menite să faciliteze reintegrarea fostelor persoane private de libertate în societate. În ziua de 16 noiembrie un grup din Iaşi a mers într-un schimb de experienţă la Penitenciarul din Vaslui.
Voluntarii ASCOR Iaşi, din cadrul proiectului „Metanoia”, au răspuns afirmativ invitaţiei, cu atât mai mult cu cât aceştia desfăşoară activităţi de voluntariat în Penitenciarul din Iaşi de mai bine de 25 de ani. Temele abordate în contextul conferinţei au fost de interes pentru fiecare dintre ei. Schimbul de experienţă desfăşurat la Penitenciarul din Vaslui a constituit un prilej de familiarizare a participanţilor cu mediul de detenţie şi de interacţiune cu persoanele din administraţia instituţiei. Aceştia au avut posibilitatea să viziteze capela penitenciarului şi să se bucure de cuvântul de învăţătură al preotului capelan, să vadă spaţiile de detenţie şi să afle răspunsuri la curiozităţile pe care le aveau, în raport cu activitatea pe care persoanele angajate o desfăşoară zilnic acolo. În acelaşi timp, această experienţă a sprijinit creşterea coeziunii grupului şi a pus început bun unor noi prietenii în cercul voluntarilor „Metanoia”.
Proiectul „Metanoia” este de tradiţie în ASCOR Iaşi, reprezentând rezultatul unui parteneriat longeviv de peste 21 de ani, între ASCOR şi Penitenciarul din Iaşi. Activitatea voluntarilor se desfăşoară săptămânal, de luni până vineri, preţ de două ore, în capela din penitenciar, sub supravegherea părintelui capelan Pavel Antoce. De principiu, întâlnirile se materializează sub forma unor dezbateri, susţinute pe marginea unor teme social-morale, fiecare dintre participanţi, atât voluntarii, cât şi persoanele private de libertate, contribuind la dialog cu propriul punct de vedere. Se dezbat citate şi pilde din Sfânta Scriptură, se realizează jocuri de autocunoaştere şi intercunoaştere şi se lucrează destul de frecvent în echipă pentru a da şansa fiecăruia să se deschidă şi să-şi spunã povestea pentru ca, ulterior, să se expună concluziile în cadrul întregului grup. De asemenea, de-a lungul colaborării, au avut loc şi ateliere de metanii, cruciuliţe, icoane, majoritatea dintre acestea fiind aduse în atenţia publicului prin intermediul unor expoziţii.
De departe, cel mai aşteptat moment al anului este reprezentat de mersul la colindat în penitenciar. Voluntarii ASCOR Iaşi reuşesc prin colind să vestească Naşterea Domnului şi să înlăture pentru câteva momente suferinţele persoanelor care îşi duc traiul acolo.
Referitor la obiectivele proiectului „Metanoia”, menţionăm faptul că acesta îşi propune să creeze o atitudine pozitivă faţă de valorile societăţii, în rândul deţinuţilor, să contribuie la reintegrarea persoanelor ce execută o pedeapsă determinată în societate şi să ofere sprijin moral care să favorizeze adaptarea la viaţa instituţionalizată.
(Onuţa Frunză - coordonator proiect „Metanoia” - ASCOR Iaşi; studentă la Facultatea de Drept din Iaşi)